Opskrift: Økologisk Ølandsbrød med surdej
Tilberedning
Koldt vand gær og hvedesur røres sammen, mel og salt æltes i røremaskinen 6 minutter langsomt og 2 minutter mellem hastighed.
Når dejen slipper kanterne i skålen, er den klar til at komme i en skål smurt med olie.
Dæk dejen til med et viskestykke og lad den hvile ved stuetemperatur 2 timer, til den viser aktivitet. Fold dejen hver halve time ved at vende siderne på dejen ind over midten, så får du en større volumen på dit brød, da glutenstrengene strammes op.
Ølandsbrød – Et stort brød eller to store, hvor det ene kan laves til madbrød, 1 kg dej i alt
Dejen foldes til et stramt brød med samlingerne opad og lægges i en hævekurv eller skål med mel i, så det slipper, når brødet vendes ud. Lad dejen hæve yderligere 1-2 timer ved stuetemperatur eller koldhævning i 8-24 timer. Ønsker du koldhævningsbrød så husk at bruge halv mængde frisk gær.
Bagetid til et stort brød er ca. 30-40 minutter i 230 grader forvarmet ovn. Sæt brødet ind, og skru ned til 210 grader – damp evt. i 8 sekunder.
Små buttede tapas baguetter – 10 stk. á 40 g
Vej dejen af, og form den forsigtigt til runde boller. Lad dem hvile i 15 minutter, og rul dem så til små baguetter med spidse ender.
Lad dem hæve på plade med bagepapir tildækket en times tid. Bages ved 210 grader i 12- 14 minutter
Ostebrød med basilikum – 10 stk. á 40 g
Dejen vejes af og kommes i små gummiforme, så de ligner miniature brød.
Pensl med olivenolie.
Skær 100 g ost, gerne lageret, og 1 håndfuld basilikum sammen med to fede hvidløg.
Bages i forvarmet ovn på 210 grader i 8- 10 minutter til de gyldne. Når de er kolde tages de ud af formen.
De er også fantastiske på grillen.
Grissini eller brød sticks – 10 stk. á 40 g
Dejen deles i 10 små stykker og rulles i lidt mel til lange tynde pinde. Pensles evt. og drysses med rosmarin og salt, nigellafrø eller parmesan lige inden bagning.
Bages i 5-8 minutter i forvarmet ovn på 210 grader, til de er lyse med lidt gyldent i spidserne. De skal være lidt tørre, så de kan spises med evt. olivenolie og med charcuteri og tapenader.
Ingredienser
600 g Grøn Fokus økologisk Ølandshvedemel
110 g Grøn Fokus Hvede Sur
12 g salt
12 g frisk økologisk gær
350 g koldt vand