Opskrift: Økologisk speltbrød
Tilberedning
Alle ingredienser vejes af og hældes i en skål.
Dejen æltes i en røremaskine, først 8 min. langsomt, så 2 min. hurtigt.
Hæld dejen i en oliesmurt skål og dæk den til med et viskestykke.
Lad dejen hvile ved stuetemperatur 1 time. Fold dejen hver halve time ved at vende siderne på dejen ind over midten, så får du en større volumen på dit brød, da glutenstrengene strammes op.
Herefter former du dit brød og lader det hæve tildækket i yderligere 1 time ved stuetemperatur.
Ønsker du langtidshævning så skal du nøjes med ½ mængde gær og når brødet er formet, så stilles det i køleskabet til dagen efter med et klæde over.
Form dit brød til et stort flot brød enten fritstående eller i en rugbrødsform. Bruges formen bliver dit brød supergodt til toast og Club sandwich.
Baguetter:
Del dejen i to og rul dine baguetter i lidt speltmel så de bliver ruskikke.
De kan også rulles i speltflager eller havregryn.
Sandwich boller eller morgen stykker:
Del din dej i 10 -20 boller pynt dem med mel, korn eller kerner.
Madbrød:
Dejen deles i to og trykkes ud på bagepapiret som madbrød.
Lige inden brødet skal i ovnen kan du dekorere dit brød med pesto, stykker af Thises vesterhavsost, friske tomater, pesto eller lidt charcuteri.
Du kan også pensle brødet med olie og drysse med flagesalt og friske krydderurter.
Bagetemperaturer:
Varm ovnen op og sæt brødet ved 230°C og sænk temperaturen til 210°C under bagning. Hvis muligt anvend damp efter 2 minutter for at opnå en sprødere skorpe.
Bagetider:
1 stort brød = 35 minutter
2 stk. Baguetter = 18 minutter
Madbrød = 18-22 minutter
Sandwichbrød eller -boller og morgenstykker = 12-16 minutter
Tips og tricks: tilsæt 100 g smør til dejen, og du får de fineste grove burgerboller med et blødere bid.
Ingredienser
600 g Grøn Fokus fuldkornsspeltbrød-blanding
20 g økologisk gær
4,5 dl koldt vand