Frugt & Grønt i sæson: December

Denne måned overskygges ofte af juleserveringer med tung og klassisk julemad, men i december er der faktisk rig mulighed for, at finde en masse fantastisk og frisk frugt og grønt.

Her kan du blandt andet glæde dig til at sætte den grove kål, de særlige gulerødder af gammel sort, den knap så velomtalte julesalat og ikke mindst friske danske og økologiske svampe fra Tvedemose på menukortet. Når du vælger råvarer i sæson, er indholdet af gode næringsstoffer på et maksimalt niveau, og at råvarerne ovenikøbet bliver billigere, når de er i sæson, er blot en bonus.

Herunder har vi samlet 5 af vores favoritter fra november måneds frugt- og grøntvarer.

 

Det er vigtigt at tilberede rosenkålen rigtigt, ellers kan den godt fremkalde de bitterstoffer, der ofte forbindes med den ubehagelige lugt.

Rosenkål er små smagfulde minikålhoveder, der sidder langs stokken på rosenkålplanten, der kan blive op til en meter høj. Planten skal helst have lidt frost for at få den bedste smag. Derfor er det også først når vejret begynder at blive lidt koldere, at vi har rosenkål på hylderne.

Du kan fx stege dem på panden eller i ovnen som enten hele eller halve, eller du kan blancere bladene, så de holder den smukke lysegrønne farve.

Rødkålen forbindes ofte med de danske højtider i denne sæson, og den kan bidrage med en masse syre til sæsonens retter, der ofte er af den fede slags.

Rødkålen er rig på kostfibre og mætter godt på trods af det lave kalorieindhold. Derudover indeholder den et godt samsurium af vitaminer, hvor indholdet af både C- og K-vitamin er særligt højt.

Rødkålen er en alsisig kålsort, der kan bruges på tværs af mange forskellige retter. Du kan servere den klassisk syltet eller prøv den braiseret med lækre smagsgivere som æble og kanel og servér den til en god steg. Du kan også servere den tyndskåret i den klassiske rødkålssalat med appelsin og valnødder, eller prøv en lidt anden udgave med granatæble, feta, mandler og saltede peanuts – Den kan spises hele året!

 

Gulerødder er ikke bare gulerødder. Som med de fleste andre grøntsager, findes der sorter der er bedre til noget end andre. Oftest vælger vi en allround gulerod, men vil du prøve noget særligt, sal du prøve denne Chantenay-gulerod.

Chantenay er en gammel sort fra starten af 1800-tallet. Den er kortere end den klassiske gulerod, og så har den en sødme og en sprødhed ganske ud over det sædvanlige. Det høje sukkerindhold og den intense gulerodssmag kommer rigtigt til sin ret, når den tilberedes.

Den kan både bages, steges og koges. Prøv det!

Julesalat kaldes også for Endive og kan være ret bitter i sig selv. I selskab med god sødme og grundig tilberedning er den dog helt fantastisk.

Julesalaten vokser på Chikorierødder som plantes ved 10-15 grader. Der skal være helt mørkt, hvor de gror, for hvis de får lys, begynder de at danne grønkorn og få grønne spidser samt danne bitterstoffer. Jo mere hvid din julesalat er, jo mindre bitter.

Brug dem f.eks. i salat med sødt tilbehør eller dressing, steg dem langsomt møre på en pande i rigeligt smør, eller braisér de hele hoveder med grøntsager og hvidvin, til de er helt møre.

Shii-take er på verdensplan en af de mest dyrkede svampe. Kina er den største producent, efterfulgt af Japan og USA. Her i Danmark er shii-take dog ikke særlig udbredt, og det synes vi er synd!

Shii-take smager fantastisk når den bliver tilberedt, den har meget intens, nærmest nøddeagtig smag.

Vores Shii-take kommer fra Tvedemose hvor de dyrker shii-takesvampen på sammenpresset savsmuld i en lukket pose. Efter svampen har dannet frugtlegemer beskæres blokkene og svampene lægges i en bakke og distribueres ud til os..

Tvedemose

Den danske, familiedrevede virksomhed Tvedemose arbejder hver dag med hænderne dybt begravet i den danske muld for at skabe unikke smagsoplevelser og har i mere end 50 år haft fokus på at videreføre stolte familietraditioner og dyrkningsteknikker.

Tvedemose er specialister inden for produktion af svampe. Der bliver både produceret økologiske og konventionelle champignon og portobello samt økologiske kejserhatte, enoki, shii-take og bøgehatte på gården. Alle svampe fra Tvedemose bliver produceret året rundt og helt uden brug af sprøjtemidler. Champignon og portobello bliver fx dyrket i store dyrkningsrum, hvor temperaturen og luftfugtigheden er altafgørende for produktionen. Under produktionen tilsættes svampenæringssubstrat, som er specialfremstillet gødning. De første champignoner kan plukkes efter 14 dage i dyrkningsrummet.

Svampene fra Tvedemose gror langsomt. Det betyder, at de bliver mere faste og hårde, hvilket giver en kraftfuld smag. Hele produktionen hos Tvedemose foregår med et stort fokus på at skåne miljøet, og de ønsker at gå forrest, når det handler om innovation og bæredygtig produktion. Tvedemose har derfor fokus på videreforarbejdning af svampene og på produktion af økologiske vegetarprodukter.

 

 

 

Shop alle månedens råvarer

Klik her!  

Udfyld formularen herunder og få tilsendt sæsonplakaterne til print samt skrivebordsbaggrunde til din computer.