filler

Frugt & Grønt i sæson: maj

Maj måned var i gamle dage kendt som ‘blomstermåneden’, da det er netop nu,
at naturen for alvor trives, og vækst og
fremgang sikres. Skovene bliver grønnere,
forskellige blomster kigger frem i bunden, ligesom de danske urter er at finde
i den danske muld. Heriblandt er fx timian, salvie, estragon og ikke mindst den
eftertragtede ramsløg, hvis fine hvide blomster springer ud i denne måned.

Det er samtidig blevet tid til nogle af de rigtig smagfulde danske råvarer, som emmer af den allerførste og spæde danske sommer. Her kan du glæde dig til klassikerne som sprøde radiser, sommerkål, saftige agurker, hjertesalat og ikke mindst de røde rabarber, men også de mere særlige som skovsyre, kamilleblomst og økologisk pak choy.

Det er også i denne måned at du kan sætte de første danske filandskartofler på menuen, og lade de faste og smagfulde små knolde spille hovedrollen i dine serveringer. Du kan også være heldig at servere helt friske og søde røde jordbær fra Hyldtoftegård, som dyrker jordbærrene i tunnelsystemer, der beskytter planterne mod det til tider ustadige forårsvejr. Det betyder at sæsonen starter tidligere end frilandsjordbærrene, og forlænger dermed sæsonen for de små smagfulde bær.

 

Herunder kan du finde et univers af inspiration til at sætte jordbærret i fokus på din menu.

Vi giver dig 9 forskellige salte retter, der måske kan inspirere dig til helt nye retter med det danske sommerbær.

Jordbær i det salte køkken

Se opskrifter  

Du kan også dykke ned i vores univers af kok-til-kok-inspiration til at anvende månedens råvarer i dine serveringer!

Frugt & Grønt i sæson: maj

Jordbær

Når de første danske jordbær kommer, er det rigtig sommer. Vidste du at de små kerner uden på jordbærret faktisk er nødder? Uanset om vi kalder det et bær eller en nød, smager jordbærret fantastisk. Søde og saftige serveres de typisk rå og gerne med fløde, men du kan også prøve at give dem lidt balsamico og sort peber. Du kan også være heldig og finde grønne jordbær, som er særligt lækre når de syltes.

Når sæsonen er på sit højeste, sender vores indkøber Jan sin ordre afsted tidligt om morgenen næsten inden solen står op. Jørn der sidder i den anden ende, sætter hjulene i gang, og allerede omkring frokosttid lander de bestilte bær på vores lager i Ishøj – helt friskplukkede og stadig lune af sommersolen.

Frugt & Grønt i sæson: maj

Kartofler

De danske nye kartofler er nok noget af det vi har glædet os mest til her i maj. Vi har haft adgang til drivhuskartofler i et stykke tid, men nu er det frilandskartoflernes tur. Den første sort der melder klar, er typisk Solist. En smuk lys kartoffel med tyndt nærmest ikke eksisterende skind. Hos os er alle kartofler vaskede, så du behøver ikke at bekymre dig om at skulle bruge tid på at skrubbe.

Frugt & Grønt i sæson: maj

Pak Choy

Pak Choy er en fantastisk sprød og lækker alsidig salat i bedefamilien. Den kan spises rå, men gør sig også godt lynstegt på en pande, så den kun netop falder sammen, men stadig har bid. Den smager ikke af meget, så smagsmæssigt kan du trække den i lige præcis den retning du ønsker, men traditionelt set er den mest brugt i det asiatiske køkken.

Vores danske øko Pak Choy henter vi hos Axel Månsson i Brande.

Frugt & Grønt i sæson: maj

Hjertesalat

En af de salater der har vundet hurtigst indpas i de mindre køkkener er hjertesalaten. I den danske sæson kommer det meste af vores hjertesalat fra AP Grønt nær Slangerup. Brug hjertesalaten i din yndlingssalat, som en lille spiselig tallerken til portionsanrettede hapsere, eller skær den i halve og steg den på panden. Den er god næsten uanset hvad du gør ved den.

Frugt & Grønt i sæson: maj

Radiser

Hos Axel Månsson i Brande i Midtjylland gror vores radiser. De er sprøde og spændstige og er indbegrebet af dansk sommer. Med deres rød/hvide farve lyser de smukt op i envher salat. De smager også fantastisk syltede.  

Shop alle månedens råvarer her

Klik til webshop