Frugt & Grønt i sæson: November

Kalenderen viser november måned, og selv om måneden for mange er lig med gråt og vådt vejr, er det ikke desto mindre en måned, der er spækket med et væld af lækkert, friskt og smagfuldt grønt.

Du kan blandt andet se frem til at servere sprøde og grove kålsorter, søde og saftige klementiner og retter med de mange lækre vintergræskar og -squash. Når du vælger råvarer i sæson, er indholdet af gode næringsstoffer på et maksimalt niveau, og at råvarerne ovenikøbet bliver billigere, når de er i sæson, er blot en bonus.

Herunder har vi samlet 5 af vores favoritter af november måneds frugt- og grøntvarer.

 

Glaskål er også kendt som Nordens Citron på grund af dens høje indhold af C-vitamin og mineraler. Den kan spises både rå, syltet, stegt, kogt og bagt, f.eks. som fritter.  

Glaskål overrasker på mange måder på smagen, og er god, når den klassiske kålsmag ikke slår til. Den er nemlig sund, sødmefuld og fuld af vitaminer. Glaskål vokser ikke som en blomst på planten, ligesom resten af sin kålfamilie. Det er en stængel på planten, der er opsvulmet, nærmest som en knude.

Når du skal anvende glaskålen, skal du skære top og bund af og skrælle den med en køkkenkniv. Vær omhyggelig med at forsøge at følge den runde form, så der ikke går for meget til spilde.

Klementiner eller mandariner? Mandarinen er klementinens oldemor.

Hun smager godt, men har alt for mange kerner og er svær at pille. Derfor har man fremavlet Klementiner. En variant der er større og med færre kerner. Smagen er ikke helt så intens, men stadig sød og saftig. Omkring jul er klementinerne allermest lækre og saftige.

Butternut Squash er en vintersquash. Den har dansk sæson fra slut oktober og frem til nytår, men fås fra udlandet resten af året.

Med sit faste kød er den perfekt til bagning, men kan også fint bruges til f.eks. mos og suppe. Smagen er nøddeagtig og sødlig, men du kan trække den i alle retninger rent smagsmæssigt alt efter hvilke krydderier du bruger. Skallen kan godt spises, men den er ikke så behagelig.

Vores frugtavler på Fejø laver de fineste paradisæblegrene. Faktisk er de et biprodukt som slet ikke er lavet til salg, men det gør jo ikke noget når varen er perfekt.

Blomstringstiden for paradisæbler er meget længere end almindelige æbler, derfor har avleren plantet paradisæbletræer imellem de almindelige æbletræer til at hjælpe med forstøvningen. Brug æblerne til pynt eller f.eks. til paradisæblegelé.

Spidskål har et smalt, aflangt hoved med lette og løstsiddende grønne blade. Spidskålens historie falder sammen med øvrige kåltypers. Spidskål er sund og kaloriefattig, indeholder en god portion kostfibre og både A-, B-, C- og K-vitamin samt mineralet kalium.

Spidskål har en fin, mild og sprød smag og er en rigtig fin begynderkål, idet smagen er meget mildere end fx hvidkål.

Spidskålen kan spises rå og fintsnittet i salater eller som tilbehør til mad. Kan blancheres, dampes, koges, steges eller grilles. Kan med fordel bruges som fyld i sammenkogte retter, supper og tortillas. Kan også anvendes strimlet i wokken. Kan også juices. Spidskål kan holde sig i køleskabet i ca. en uge.

Tips: Hvis du eksempelvis lægger en kvist persille i kogevandet, når du damper spidskål, så reduceres den karakteristiske kålduft.  

 

Torup bakkegård.

I det hjertelige hjørne af Fyn, hvor hav og marker smelter sammen i naturlig harmoni, finder du Torup Bakkegård. Dette er fortællingen om en stolt familievirksomhed, der brænder for landbrug og grøntsagsavl. Brødrene Jacob B. Jacobsen og Claus B. Jacobsen er anden generation og de drivende kræfter bag denne historie. Med stolthed tager de deres arv og forpligtelse videre, og i dag byder de 3. generation velkommen, der bringer nye idéer og kompetencer til bordet.

Historien begynder med deres forældre, Hans Åge B. Jacobsen og Dorte Jacobsen, der vendte hjem til Danmark efter mere end 15 år med landbrug i Kenya. Deres dybe forståelse for naturen og landbruget førte til et afgørende valg: at forvandle Torup Bakkegård til et ikon inden for landbrug og grøntsagsavl. Deres beslutning satte standarden for en virksomhed, der i dag er kendt for sin kvalitet og engagement.

Torup Bakkegård er mere end blot en virksomhed; det er et løfte om at levere de bedste danske og økologiske råvarer. Med en bred vifte af produkter, herunder de saftige asparges, der satte Torup Bakkegård på danmarkskortet, dyrker de både konventionelle og økologiske grøntsager i høj kvalitet. De leverer grøntsager til Dagrofa Foodservice året rundt, og de er kendt som eksperter inden for kål og løg, herunder spidskål (grøn og rød), hvidkål, rødkål, blomkål, broccoli og meget mere.

De ønsker at være en inspirationskilde for alle, der værdsætter kvaliteten af danske råvarer og respekten for miljøet. Gennem årene har de opbygget en stærk forbindelse til lokalsamfundet b.la. via deres gårdbutik og nye eventhal. Deres historie er en hyldest til sammenhold, ansvarlighed og kærlighed til det sunde skatkammer der findes i naturen.

Torup Bakkegård & leverer ikke blot grøntsager; de leverer en fortælling om dedikation og passion for råvarer, der er umulig at ignorere. Deres grøntsager er ikke bare produkter, de er en del af deres identitet og hjerte, og de deler dem gerne med resten af Danmark. Vælg Torup Bakkegård for friske, danske grøntsager, der bærer på en historie af stolthed og kvalitet

Shop alle månedens råvarer

Klik her!  

Udfyld formularen herunder og få tilsendt sæsonplakaterne til print samt skrivebordsbaggrunde til din computer.