Ansvarlig julemenu med gris fra Grambogård
Ingen jul uden gris, eller rettere ingen jul i 2022 uden velfærdsgris! Mange af dine julekunder og gæster har en holdning til, at det er vigtigt at spise bæredygtigt. Derfor er et af julens allerbedste tips: vis og fortæl, at på din julemenu serveres der velfærdsgris – med 2 grønne hjerter for endnu bedre dyrevelfærd. Se med her – undervejs får du 2 ideer til nyfortolkede juleversioner med ”velfærdsgris på julemenuen”.
I år vil vi kort og godt sige glædelig jul med 2 grønne hjerter for endnu bedre dyrevelfærd.
Hos Grambogård er dyrevelfærd en hjertesag. Netop nu har Fødevarestyrelsen givet 2 hjerter for endnu bedre dyrevelfærd til al gris fra Grambogård. Det betyder nemlig, at grisene har fået endnu mere plads, endnu mere halm og strøelse, endnu bedre staldforhold for søer og en endnu kortere transporttid. Det giver spiseoplevelser i særklasse, fordi glade dyr er god smag.
Helt konkret viser en nyere forbrugerundersøgelse, at 8 ud af 10 går op i dyrevelfærd, sætter pris på dyrevelfærd og mener det giver stor værdi i spisesituationen (Kilde: Fødevarestyrelsen/YouGov, 2021).
Som et par bæredygtige menutips, får du her 2 versioner med velfærdsgris til dine julemenuer anno 2022:
Med velfærdsgris i julestemning
1 Nyfortolket flæskesteg. På menuen kan du kalde den ”Flæskesteg med jule-rub fra Grambogård”
Hertil skal du bruge 1 svinekam fra Grambogård Dyrevelfærd (ribbensteg kan også bruges). Den gnides i (rubbes godt ind i) et julekrydderrub af 1 del stødt allehånde, 1 del stødt nellike, 1 del stødt anis, 2 dele groft salt. Kan serveres med en fintskåret grønkålssalat, der består af fintsnittet øko rød cabezakål, fintsnittet grønkål, hakkede abrikoser og hakkede mandler.
P.S.: Samme opskrift kan du bruge til årets bedste flæskestegsburger med julekrydret brun sovs, hvis du vil servere den på ”jysk manér”. Der kommer nemlig den mest vidunderlige krydder-stegesky fra flæskesteg med jule-rub fra Grambogård Dyrevelfærd…
2 Årets sylte er på sylteglas! På menuen kan du kalde den ”Jule-rillette af Gris fra Grambogård Dyrevelfærd”
Her kommer et smagfuldt tip til julebordet/-buffeten. For at lave rilletten skal du bruge 1 kg nakkesteg fra Grambogård Dyrevelfærd. Nakkestegen saltes og koges ind i 1 l æblejuice, 5 laurbærblade, 3 skalotteløg, 15 enebærkorn, 5 kardemommekapsler og 5 peberkorn. Det koges/dampes mørt, til det trævler i mindst 2½ time. Herefter kommes det på sylteglas. Serveres med hakkede, syltede rødbeder, cox orange eller pigeon æbler, cornichoner og karse. Kan anrettes med sprødt rugbrød på siden, så du også kan bruge tippet, når du vil servere et julesmørrebrød.
P.S.: Det ser meget indbydende ud, når Jule-rillette anrettes i små, lækre og indbydende sylteglas.