Økologisk smørrebrød af den højeste kvalitet
Hos vores specialistselskab Grøn Fokus sættes kvalitet, økologi og grøn idealisme forrest i missionen om at bringe naturen, dyrene, planterne og menneskene tættere på hinanden og dermed fremtidssikre verden meget bedre.
Med nænsomt dyrkede grøntsager og korn bliver de originale sunde næringsstoffer i produkterne bibeholdt, og på denne måde bliver det muligt at anvende, tilberede og servere økologiske måltider af høj kvalitet og med den gode smag sikret.
Her præsenterer Rikke Gryberg, uddannet konditor og Key Account Manager hos Grøn Fokus, en opskrift på et økologisk, klassisk og velsmagende rugbrød samt fem forslag til, hvordan du sammensætter de perfekte stykker smørrebrød, med ekstra smæk på den gode smag.
Opskrift: Økologisk klassisk rugbrød
Tilberedning
Alle ingredienser vejes af og hældes i en skål. Det er vigtigt at dit vand er 35 grader, så bliver dit brød mere elastisk og konsistensen mere saftig.
Dejen æltes i en røremaskine i 20 min. ved langsom hastighed.
Rugbrødsdejen tildækkes og hæver i skålen i 30 min. Herefter kommes dejen i en oliesmurt form (11x24cm) og glattes ud med en ske og lidt koldt vand. Drys evt. sesam eller blå birkes på toppen – det giver en skøn smag.
Lad dit rugbrød hæve yderligere 60 min., tildækket og ved stuetemperatur.
Bagetemperatur: Opvarm ovnen til 230°C, damp, eller brug en vandforstøver og skru ned til 180°C under bagning. Bag brødet i ca. 45 min. (kernetemperatur mindst 94-96°C).
Tip:
Rugbrød med stop madspild: Tilsæt op til 100 g restgrøntsager, oste, nødder, mandler, bælgfrugter, korn og kerner. Vandet kan også byttes ud med 50% øl eller mejeriprodukt, f.eks. kærnemælk og surmælksprodukter, der giver god smag til brød og bagværk. Vær opmærksom på bagetiden hvis du tilsætter grønt – Her kan du med fordel bage 10 minutter ekstra.
Choko`Rugbar: Tilsæt 200 gr hakket mørk chokolade og ½ dl vand. Del dejen i 20 lige store stykker og rul dem i hakkede hasselnødder. Lad dem efterhæve i 30 min. bages i 12 min ved 200 gr (alm ovn).
Sandwich Rug boller: del din rugbrødsdej i 8 boller på bagepapiret, og brug en ske dyppet i kold vand til at forme dine sandwichboller. Lad dem blive 8-10 cm diameter og ens i tykkelse og form, så bager de bedre og mere ens.
Ingredienser
1 Rugbrød:
100 g økologiske Rugflager
150 g Grøn Fokus økologisk Rugmel
100 g økologiske Solsikkekerner
100 g økologiske Hørfrø
125 g Grøn Fokus økologisk Rug Sur
10 g økologisk Malt
10 g flagesalt
15 g økologisk frisk gær
5 dl vand (35°C)
Let saltet og røget laks med aronia, havtorn og tyttebær.
Ingredienser til Havtorns spread/hummus (ca. 1 portion)
1 spsk blancheret havtorn
½ citron kun saften
2 fed hvidløg
250 g Kragerup danske kikærter
1 tsk spidskommen
1 knivspids cayennepeber
4 spsk. olivenolie
0,75 dl koldt vand evt. isterning
Fremgangsmåde til Havtorns spread
Vej alle ingredienser af, og kom det i en blender eller foodprocessor, og kør til en glat og luftig konsistens. Tilsæt evt. lidt mere vand, hvis blødere konsistens ønskes.
Smag til med salt peber, chili og havtornsaft.
Sprødstegt parmaskinke med hytteost og tomatpesto, semi-dried tomater og oliven.
Ingredienser til tomatpesto (ca. 2 dl)
100 g soltørrede tomater i olie
50 g parmesan
2 spsk. pinjekerner eller mandler
1 fed hvidløg
1 tsk. timian, frisk, efter smag
Salt og peber
Fremgangsmåde tomatpesto
Blend alle ingredienser til konsistensen er som pesto, du kan lave den grov eller cremet.
Bagte hokkaidogræskar med chipotlechili, tranebær, grillet halloumi og estragoncreme.
Ingredienser til bagte hokkaido
1 stk. græskar diameter ca 18-20 dia.
Lidt honning
Olivenolie
Salt og peber
Fremgangsmåde bagte hokkaido
Græskarret skæres halvt over og kernerne skrabes ud. Skæres i 8 stykker og kommes på bagepapir, stænk stykkerne med olivenolie og ganske lidt honning (1 spsk.). Drys med salt og peber inden de kommer i ovnen.
Ovnen varmes til 180°C, og græskarstykkerne bages til de er bløde og godt ristede, så kommer der utrolig sødme og dybde.
Ingredienser til estragoncreme
1 æggeblomme
¼ bundt frisk estragon
1 ¼ dl rapsolie
1 spsk. sennep med grove korn eller Dijon
Salt, eddike og friskkværnet peber
Fremgangsmåde estragoncreme
Æggeblommer blendes med estragon og sennep, salt og lidt af eddiken, til en luftig og hvid creme.
Pisk nu olien i, ved at hælde i en tynd stråle og gerne meget langsomt, så det ikke skiller.
Fortsæt med at piske, til du får den konsistens du ønsker, smag til med salt, eddike og friskkværnet peber.
Hvis du ønsker en mere frisk smag, kan du tage halvt 38% cremefraiche og halvt estragoncreme.
Asparges-kartoffelmad med purløgspesto, hjemmerørt mayo, syltede og stegte løg.
Ingredienser til purløgs pesto (1 portion)
½ bundt purløg
1 dl olivenolie
Saft af ½ citron
100 g mandler
50 g vesterhavsost eller parmesan
Salt og peber
Fremgangsmåde purløgspesto
Kom alle ingredienser i blenderen, blend til grov og rustik konsistens. Smag til med salt og peber
Ingredienser til hjemmerørt mayonnaise
1 æggeblomme
1 ¼ dl rapsolie
1 spsk. sennep med grove korn eller Dijon
Salt eddike og friskkværnet peber
Fremgangsmåde mayonnaise
Æggeblommer piskes let sammen med sennep salt og lidt af eddiken, til en luftig og hvid creme, pisk nu olien i ved at hælde en tynd stråle og gerne meget langsomt så det ikke skiller.
Fortsæt med at piske til du får den konsistens, du ønsker, smag til med salt, eddike og friskkværnet peber.
Hønsesalat med syltede sennepsfrø, timian, chili og sprødstegt fjordskinke.
Ingredienser til hønsesalat med linser æbler og grov sennep
300 g kylling kogt eller stegt
100 g kogte danske linser
100 g æbler i små tern
4 spsk. mayonnaise
4 spsk. creme fraiche 38%
1 tsk. sennep grov
Salt og peber
Fremgangsmåde hønsesalat
Kyllingen skæres eller rives i små stykker, æbler skæres i små firkanter. Bland nu alle ingredienser sammen forsigtigt og lad gerne hønsesalaten trække nogle timer.
Stegt fjordskinke eller parmaskinke
Tag en bageplade og kom bagepapir på, fordel dine skiver og steg dem i ovnen på 180°C
Alt efter kødets tykkelse skal det have 12 til 20 minutter ca.