Alles ret – Chili sin Carne

Siden september 2021 har Dagrofa Foodservice samarbejdet med JunkFood om at nedbringe madspild og samtidig sikre måltider til gadens folk i København. Dagrofa Foodservice leverede mere end 16,5 ton overskudsvarer til JunkFood i 2022, og fortsætter samarbejdet i 2023. Hver dag leverer JunkFood 300 varme, nærende måltider til 11 herberger og væresteder, som distribuerer måltiderne til hjemløse, der ellers ikke har adgang til et aftensmåltid.

Maden fra JunkFood mætter ikke blot. Den giver stabilitet og ro i kroppen, så det blandt andet er muligt at falde i søvn og mængden af konflikter nedtrappes. Maden bruges også som et relationelt redskab for medarbejdere på herberger og væresteder, da transaktionen af et måltid udviser omsorg, og fungerer som samtalestarter.

I denne månedlige artikel, giver vi et indblik i, hvad et måltid mad betyder for en hjemløs. Fortællingen er uddrag fra JunkFoods bog Alles Ret, som er lavet i samarbejde med fotografen Jens Honore. JunkFoods køkkenchef og tidligere kok på Alchemist Philip Eistrup Davidsen har lavet artiklens opskrift, som er en variation af den livret, artiklen indeholder.


Fotokredit: Martin Kauffmann

Januar-retten Chili sin Carne
Januar er en kold måned at bo på gaden. Derfor er et måltid mad i ekstra høj kurs for at kunne holde varmen og energien nogenlunde oppe. Som en ekstra forkælelse, laver JunkFood kage til gadens folk en gang om ugen, og supplerer hver dag de varme måltider med friskbagte boller.

Følgende er et uddrag af et interview med en af gadens folk. Teksten er direkte transskriberet og er derfor i talesprog. Hør den fulde fortælling længere nede på siden.


Fotokredit: Jens Honore

Keyvan, alder ukendt
”Jeg stammer fra den persiske del af verden, som i sine gamle dage, sin storhed, havde mange mænd og damer i samfundet. Altså dengang. Kvinder havde altså mere magt end manden. Altså den der ligestilling, som man nu prøver at forestille sig, at man har skabt her i det moderne Europa, den har rødder mange år tilbage (…) Mit bedste måltid fik jeg i Shiraz. Det var en lille landsby, hvor de om fredagen holder fest. Eller fest og fest. De laver mad. Jeg regnede ikke med, at de kunne finde ud af at lave mad. Men de overraskede mig (…) Jeg kunne ikke blive mæt. Simpelthen. Og det var ikke kun mit problem. Alle de 27 andre mennesker ville også have mere og mere. Vi var kannibaler. Og hvad giver en sådan appetit? Det er medspisende gæster. Hvis de spiser godt, hvis de har det godt, med en god omgang vittigheder, og en god omgang oplevelser fra gamle dage – så relaterer det samtidig til maden. Når jeg bliver sulten, bliver jeg sur. Hurtig på aftrækkeren; hvad sagde du til mig? Jeg bruger ikke ”hold kæft” mange gange. Men når jeg er sulten, bruger jeg det mange gange, uden at være sådan klar over konsekvensen. ”Hvad sagde du til mig?”, og så er han to meter og tre centimeter. Oh, shit!”


Fotokredit: Martin Kauffmann

Keyvans livret er en vegetarret, fyldt med grøntsager og masser af krydderier. Derfor er JunkFoods version til gadens folk i januar Chili sin Carne. Hør Keyvans fulde fortælling her: https://junkfood.dk/vores-arbejde/junkfood-alles-ret/qr-sound-13/

Se opskriften på Chili sin Carne her.

Støt JunkFood

 

➡️ Hvis du vil støtte JunkFood, kan du gøre det på MobilePay 113767. For 175 kroner kan du sikre et måltid til en hjemløs, hver dag i en uge. 

➡️ Har du lyst til at blive frivillig for projektet eller er du interesseret i at høre om et erhvervspartnerskab for din virksomhed? Skriv til Jeanette Duus på jkd@junkfood.dk for at høre om de forskellige muligheder for at bidrage. 

 

Fotokredit: Martin Kauffmann

Alles Ret, en bog fra JunkFood i samarbejde med fotografen Jens Honore

Bogen er nomineret som et godt eksempel på kunst- og fotohåndværk i 2022.

Køb bogen her