Få tjek på de 9 nye vegetariske kostråd 

Kantiner og skoler har fået nye vegetariske kostråd for at øge næringsværdien i vegetariske måltider. Vi ser nærmere på de 9 principper, der sætter madprofessionelle på nye og spændende opgaver på menuplanen. De konkrete facts om de nye vegetariske kostråd har vi samlet til dig lige her. Og oveni får du et bonus-klik-link til hvidbogen om Bælgfrugter og Gastronomi. 

Sammen har vi længe haft fokus på vegetariske måltider – de plantebaserede og grønne proteiner. Og nu er der fra altomkost.dk og Fødevarestyrelsen kommet nye vegetariske kostråd.  

Helt nøjagtigt handler det om 9 vegetariske kostråd, der overordnet bygger på at skrue op for bælgfrugter og æg, men også for frø og nødder.  

Se her de 9 nye vegetariske kostråd: 

  1. Tilbyd bælgfrugter til de fleste måltider
  2. Brug ofte nødder og frø
  3. Lad grøntsager og frugt udgøre mindst 1/3 af alle måltider
  4. Husk mørkegrønne grøntsager
  5. Husk æg
  6. Brug oftest planteolie
  7. Vælg primært fuldkorn
  8. Variér med kartofle
  9. Brug mælkeprodukter og ost i moderate mængder 

Har du brug for mere info og print af et pædagogisk mad-materiale, er der mere info under Kostråd til vegetariske måltider for skoler og kantiner. Du finder det på altomkost.dk 

Dansk & økologisk bælgfrugtetip: Samtidig vil vi naturligvis lige slå et ekstra slag for at gå efter de danske, økologiske kikærter fra Grøn Fokus skabt i et samarbejde mellem Kragerup Gods og Grøn Fokus. Link på. 

Mere om bælgfrugter og gastronomi (vi giver et link til hvidbogen om Bælgfrugter og Gastronomi):  

I mange køkkener er det at arbejde med de plantebaserede proteiner og bælgfrugter blevet en vanesag. Nogle forkoger/damper dem og har dem hver dag i 3 varianter på køl. Andre foretrækker linserne, fordi de ikke skal iblødsættes 

I hvidbogen om Bælgfrugter og Gastronomi kommer forfatterne Sebastian og Benjamin fra Landbrug & Fødevarer vidt omkring bælgfrugternes næringsværdi, kulinariske kvalitet, smag og sorter samt tips og tricks til at skrue op for bælgfrugterne på en madprofessionel måde.  

Du kan tjekke hvidbogen om Bælgfrugter og Gastronomi ud lige her:
goderaavarer.dk/nyheder/2022/nyt-white-paper-til-dig-der-arbejder-med-baelgfrugter

Hurtigt vegetarisk menutip:  

Fuldkornspasta med bælg, porrer og palmekål. Den samles og drysses med ristede græskarkerner, æbletern og flager af ost. Kan marineres i en æblevinaigrette, tilsmagt med lidt rapsolie, salt og peber.