Nye danske, økologiske bælgfrugter

Vi har udvidet vores sortiment af grønne proteiner med 6 nye danske, økologiske bælgfrugter, så du kan eksperimentere med nye smagfulde og grønnere retter til dine gæster.

Dagrofa Foodservice og Grøn Fokus er gået sammen med flere landmænd om at sætte endnu flere danske bælgfrugter på menuerne, og imødekomme den store efterspørgsel efter alternative proteinkilder til kød. Vores formål er at følge Fødevarestyrelsens officielle kostråd om at spise flere bælgfrugter og mindre kød, som bidrager til missionen om at nå den grønne agenda om et mere klimaneutralt Danmark.

Her vælges den danske bælgfrugt til, og at købe danske bælgfrugter i stedet for proteinkilder fra de varmere himmelstrøg minimerer også transporten og støtter samtidig de danske landmænd.

Bælgfrugter er en god kilde til proteiner og kostfibre og er naturligt frie for gluten. Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi skruer op for bælgfrugterne: som en del af en sund og klimavenlig kost, anbefales det, at vi spiser ca. 100 g (tilberedt mængde) bælgfrugter dagligt.

Compass Group har som en del af deres gastronomiske rejse valgt at sætte fokus på bælgfrugter med dette samarbejde, og rundt om i Compass Groups mere end 300 kantiner bespises mere end 100.000 mennesker nu også med danske, næringsrige og smagfulde bælgfrugter.

Med vores 6 nye danske varianter er der blevet kortere fra jord til bord til gavn for både kloden og dine gæster. Lad de danske bælgfrugter inspirere dig til at udvikle nye grønne retter, som styrker dit køkkens grønne profil. De er lækre både i det salte og søde køkken!

Sæt flere bælgfrugter på menuen!

Find dem på webshoppen

Køb her  

Læs her om de 6 varianter:

 

Kikærter

Kikærterne udblødes i vand, 2 dl vand til 1 dl kikærter, i minimum 10-12 timer. Herefter skylles kikærterne under rigeligt rindende vand og koges i saltet vand i 40-60 minutter, afhængigt af ønsket tekstur. Kogevandet kan anvendes som aquafaba, hvis det koges yderligere ved høj varme i
minimum 15 minutter.

De færdigkogte kikærter er velegnede til bl.a. hummus, falafler, som snack ristet med krydderier, i ovn- og gryderetter eller som base for mange veganske og vegetariske opskrifter – også de søde.

De kogte kikærter kan fryses.

   

Se opskrifter her:

Anicia linser

Anicia linser har en let krydret smag med en let krydret smag og noter af friske ærter og peber. De bevarer formen og koger ikke ud, dette gør dem velegnet til ovn- og gryderetter og marineret i salater. De kogte linser kan desuden anvendes til veganske postejer og frikadeller, eller i kødfars som delvis erstatning for kødet.

Anicia linserne skylles under rigeligt rindende vand, og herefter er de klar til tilberedning. Linserne kan entenkoges i vand eller en grøntsagsbouillon i 20-25 minutter
(15 minutter ved udblødning) eller koges direkte med i fx supper eller sammenkogte retter, vær dog opmærksom på, at de vil suge en del væde fra retten.

De kogte linser kan fryses.

Se opskrifter her:

Ingrid ærter

De rå og tørre ingridærter kan udblødes i koldt vand i minimum 8 timer i køleskab før kogning for at reducere kogetiden. Efter udblødning skylles ærterne under rindende vand, udblødningsvandet kasseres.

Herefter kan ærterne koges i saltet vand eller bouillon i 25-30 minutter (60 minutter uden iblødsætning), 1 dl ærter til 3 dl vand. Kogevandet kan anvendes som aquafaba, hvis det koges yderligere ved høj varme i minimum 15 minutter.

Ingridærterne koger ikke ud og vil have et let bid efter tilberedningen. Smagen er let sød og nøddeagtig.

De kogte ingridærter kan anvendes ligesom kikærter, bl.a. i hummus, falafler eller veganske frikadeller, men egner sig også godt til salater samt ovn- og gryderetter eller som base for veganske og vegetariske opskrifter. Velegnet til konfekt, veganske desserter og skærekager.

De kogte ingridærter kan fryses.

Vi har lavet forslag til, hvordan man kan bruge Ingrid ærter her:

Quinoa

Quinoa findes i både rød, sort og hvid, men smagen er ens, så vælg den, der passer bedst til retten.

Quinoa skal skylles grundigt, først i en skål med vand og herefter i en trådsi under rindende vand. Derefter kan frøene koges i saltet vand eller bouillon, 1 dl quinoa til 2 dl vand. Kogetiden er ca. 15 minutter. Lad herefter den kogte quinoa hvile i 5-10 minutter og rør rundt til de løsner sig og bliver luftige. De kan nu serveres som erstatning for fx ris, couscous pasta og lign. Quinoaen kan også koges til quinoagrød eller anvendes som fyld i suppe, til veganske bøffer eller som supplement i kødfars.

Eventuelt overskydende kogt quinoa kan fx anvendes i brødbagning, som fyld i portobello-svampe, æggekage eller marineres til en salat.

De kogte frø kan fryses.

Se opskrift her:

Fuego bønner

De afskallede, flækkede fuegobønner (også kendt som hestebønner) udblødes i vand i minimum 8-10 timer i køleskab. Udblødningsvandet kasseres og bønnerne skylles under rindende vand. Herefter kan de koges i saltet vand eller bouillon i ca. 30 minutter. De færdige bønner kan serveres som alternativ til fx ris eller i gryderetter, supper, salater, farsbrød eller som veganske bøffer.

De kogte bønner kan fryses.

Se opskrifter her:

Grå ærter

Vores danske grå ærter har en let nøddeagtig smag og er rige på vitaminer og mineraler. Tørrede gråærter, med kælenavnet ‘lollandske rosiner’ grundet deres udseende, var meget brugt førhen som basis i stedet for kartofler. Nu dyrkes den over hele landet.

Gråærterne udblødes i koldt vand 10-12 timer. Udblødningsvand kasseres og herefter skal de skylles under rigeligt rindende vand. Koges derefter i letsaltet vand i ca. 40-60 minutter til ønsket tekstur.

De færdigkogte gråærter er velegnet til falafel og gryderetter, er en god kilde til kostfibre og er et fremragende protein til mange veganske og vegetariske retter i både det salte og søde køkken.

De kogte ærter egner sig til frysning, for nem adgang til supplement protein.

Se opskrift her:

Kikærter og Anicia linser fra Kragerup Gods

Samarbejde med Kragerup Gods sikrer flere danske bælgfrugter på menuen i landets kantiner.

Læs mere og se opskrifter   Køb her

Sæt flere bælgfrugter på menuen!

Find dem på webshoppen

Køb her