Æg er velsmag, proteiner og dyrevelfærd

Mange danskere vælger i stigende grad at holde ugentlige kødfrie dage eller at gå hele vejen og blive fuldtidsvegetarer. Her er æg et godt alternativ som en naturlig og lækker ingrediens i vegetarretter. Æg har mange gode funktionelle egenskaber, smager godt, er sunde og er rige på proteiner. Samtidig er ægproduktion én af de fødevarer, der udleder mindst CO2 pr. kilo.

Uanset om man er fuldtidsvegetar eller blot snupper en enkelt eller to kødfrie dage om ugen, er det i dag betydeligt nemmere at lave lækker vegetarmad. Det skyldes ikke mindst nemmere adgang til nye, spændende kødfrie fødevarer, ligesom madblogs, opskriftshæfter, madmagasiner og tv-programmer bugner med massevis af inspiration til lækre og indbydende vegetaropskrifter. Her spiller æg en meget væsentlig rolle, hvilket der er mange gode grunde til.

Velsmag

Først og fremmest smager æg godt, og er blandt andet en væsentlig bidragsyder til smagen Umami, der er én af de fem grundsmage. Nogle kalder også umami for ”kødsmag”, og smagen siges at få de andre ingredienser til at træde frem og smage af mere, hvilket ofte kan være udfordringen med grøntsager og vegetarmad. Her er æg en meget vigtig bidragsyder til smagen og umamien. Samtidig udmærker æg sig ved at kunne tilberedes på mange forskellige måder og have mange funktionelle egenskaber i madlavningen.

Proteiner

Kød indeholder også betydeligt flere proteiner end grøntsager. Protein er kroppens byggesten og består af aminosyrer, og det er derfor vigtigt, at man får disse på anden måde, hvis man vælger at droppe kødet. Her er æg en rigtig god proteinkilde.

Således anses æg for at have den højeste ernæringsmæssige proteinkvalitet af alle fødevarer. Udover at bidrage med de vigtige proteiner er æg sunde og bidrager med et væld af gode stoffer til kroppen. Således indeholder æg alle mineraler og vitaminer på nær C-vitamin.

Dyrevelfærd

Sidst men ikke mindst spiller dyrevelfærden også en væsentlig rolle, hvilket der er meget fokus på i produktionen af æg. Hønsene, der lægger frilands- eller økologiske æg, har således adgang til attraktive beplantede hønsegårde året rundt, og en del æg bærer også mærket ”Anbefalet af dyrenes beskyttelse”.

Her er en nem opskrift på risruller hvori æg indgår.

Tilberedning


Risruller

Læg rispapiret i blød i koldt vand i ca. 30 sekunder. Tag rispapiret op, og læg det på et bræt. Pisk æggene sammen med salt og peber, og steg æggemassen som en tynd pandekage på begge sider.

Rist mandlerne. Skyl og flæk asparges og forårsløg. Skær blommetomaterne i halve. Læg pandekagen ovenpå rispapiret med friske krydderurter, asparges, forårsløg og tomat, ristede mandler, brændenældesalt og lakridspulver på toppen. Rul rispapiret stramt sammen om indholdet, og del hver rulle i tre.

Velbekomme!

Ingredienser


4 personer

4 stk. rispapir • 4 æg • Salt og peber • 2 spsk. mandler • 2 stængler asparges • 1 stk. forårsløg • 3 stk. blommetomater • En håndfuld blandede friske krydderurter, f.eks. purløg, dild og koriander • 1 spsk. salt • 1 tsk. lakridspulver

Afprøv selv retten i dit køkken

Find æg fra Dava Foods på webshoppen

Køb her  

Seneste nyheder