Opskrift: Økologisk groft surdejsbrød
Saftigt brød med masser af struktur og en flot mørk krumme fra Dansk Øko Rugmel. God holdbarhed og en velafbalanceret smag fra surdejen i Øko Basis Hvedesur.
Ingredienser:
Iblødsætning dag 1:
1.500 g | Økologiske Skårne Rugkerner (2308004) |
30 g | Salt |
1.500 g | Vand |
3.030 g | Iblødsætning i alt |
Opskrift:
3.700 g | Dansk Øko Hvedemel (2415044) |
750 g | Dansk Øko Rugmel (2307004) |
800 g | Øko Basis Hvedesur (3430004) |
60 g | Gær (30 g tørgær) |
100 g | Salt |
2.700 g | Vand |
9.940 g | Dejvægt i alt |
Fremgangsmåde:
Dag 1: Lav iblødsætningen.
Dag 2: Hæld alle ingredienser i æltekarret, undtagen 100 g salt. Ælt dejen langsomt i 10 min. og efterfølgende hurtigt i 5 min. Tilsæt salt de sidste 2 min. af køretiden. Dejtemperatur 25-27°C. Hæld dejen i en hævekasse med låg og lad den stå i 60 min. Slå brødene op. Hak dejen ud til den ønskede brødvariant efter endt liggetid. Dejvægt: Brød: 800 g. Baguettes: 400 g. Stykker: 120 g.
Brød: Hak dejen ud til brød, og læg dem sammen som fritstående brød. Vend oversiden af brødet i rugflager, og læg brødene i en aflang raskekurv.
Baguettes: Form dejen som baguettes, og vend dem i rugflager.
Stykker: Hak stykkerne ud i firkantede stykker, og vend oversiden i rugflager.
Stil brødene på køl til dagen efter.