Alles ret: Brændende kærlighed

Siden september 2021 har Dagrofa Foodservice samarbejdet med JunkFood om at nedbringe madspild og samtidig sikre måltider til gadens folk i København. Dagrofa Foodservice leverede 16,5 ton overskudsvarer til JunkFood i 2022, og fortsætter samarbejdet i 2023. Hver dag leverer JunkFood 300 varme, nærende måltider til 11 herberger og væresteder, som distribuerer måltiderne til hjemløse, der ellers ikke har adgang til et aftensmåltid.

Maden fra JunkFood mætter ikke blot. Den giver stabilitet og ro i kroppen, så det blandt andet er muligt at falde i søvn og mængden af konflikter nedtrappes. Maden bruges også som et relationelt redskab for medarbejdere på herberger og væresteder, da transaktionen af et måltid udviser omsorg, og fungerer som samtalestarter.

I denne månedlige artikel, giver vi et indblik i, hvad et måltid betyder for en hjemløs. Fortællingen er uddrag fra JunkFoods bog Alles Ret, som er lavet i samarbejde med fotografen Jens Honore. JunkFoods køkkenchef og tidligere kok på Alchemist Philip Eistrup Davidsen har lavet artiklens opskrift, som er en variation af den livret, artiklen indeholder.

Bogen Alles Ret var nomineret som et godt eksempel på kunst- og fotohåndværk i 2022, og kan købes her: (https://www.booklab.dk/boger/junk-food-af-jens-honor)

Følgende er et uddrag af et interview med gadens folk. Teksten er direkte transskriberet og er derfor i talesprog. Hør den fulde fortælling nederst i artiklen.

Jimmy, 55 år

”Jeg har været i den her situation siden 82. Så mange år efterhånden. Ja, det er jo ikke til at få boliger, så jeg har sovet i telt, sommer og vinter i mange år. (Jimmy bliver spurgt, hvad han tænker, når han hører ordet mad.) Så tænker jeg på brændende kærlighed (…) Du kan ikke blive rask uden mad i kroppen. Uanset hvor mange stoffer, man putter i kroppen, kan man ikke blive rask af det. Så man skal have noget mad i maven, og noget væske i kroppen (…) Jeg lærte hurtigt at lave mad, for min mor sagde, at det ikke var sikkert, man fandt en kone, der kunne lave mad (…) Et godt minde om mad, det er, når man havde fået noget godt at spise. Maven fuld og så den der ro og varme, der kommer i kroppen via mad, ikk. Det er jo dejligt. Det er nogle af de bedste minder, og så kan man også sove. Det kan man ikke på tom mave.”

Jimmys livret er brændende kærlighed, og derfor er denne måneds opskrift fra JunkFood netop det. Hør Jimmys fulde historie her:

https://junkfood.dk/vores-arbejde/junkfood-alles-ret/qr-sound-12/

Få opskriften på Jimmys livret her!

Støt JunkFood

➡️ Hvis du vil støtte JunkFood, kan du gøre det på MobilePay 113767. For 175 kroner kan du sikre et måltid til en hjemløs, hver dag i en uge. 

➡️ Har du lyst til at blive frivillig for projektet eller er du interesseret i at høre om et erhvervspartnerskab for din virksomhed? Skriv til Jeanette Duus på jkd@junkfood.dk for at høre om de forskellige muligheder for at bidrage. 

Alles Ret, en bog fra JunkFood i samarbejde med fotografen Jens Honoré

Bogen er nomineret som et godt eksempel på kunst- og fotohåndværk i 2022.

Køb bogen her