Alles ret: Fiskefrikadeller med tatarsauce og sunde fritter

Siden september 2021 har Dagrofa Foodservice samarbejdet med JunkFood om at nedbringe madspild og samtidig sikre måltider til gadens folk i København. Dagrofa Foodservice leverede mere end 16 ton overskudsvarer til JunkFood i 2022, og fortsætter samarbejdet i 2023. Hver dag leverer JunkFood 300 varme, nærende måltider til 11 herberger og væresteder, som distribuerer måltiderne til hjemløse, der ellers ikke har adgang til et aftensmåltid.

Maden fra JunkFood mætter ikke blot. Den giver stabilitet og ro i kroppen, så det blandt andet er muligt at falde i søvn og mængden af konflikter nedtrappes. Maden bruges også som et relationelt redskab for medarbejdere på herberger og væresteder, da transaktionen af et måltid udviser omsorg, og fungerer som samtalestarter.

I denne månedlige artikel, giver vi et indblik i, hvad et måltid mad betyder for en hjemløs. Fortællingen er uddrag fra JunkFoods bog Alles Ret, som er lavet i samarbejde med fotografen Jens Honoré. JunkFoods køkkenchef og tidligere kok på Alchemist Philip Eistrup Davidsen har lavet artiklens opskrift, som er en variation af den livret, artiklen indeholder.

Bogen Alles Ret er nomineret som et godt eksempel på kunst- og fotohåndværk i 2022, og kan købes her: (https://www.booklab.dk/boger/junk-food-af-jens-honor)

Sommeren er over os, og derfor er væske en vigtig faktor for gadens folks velbefindende. JunkFood modtager heldigvis også overskudsdrikkevarer, som sendes direkte ud til herberger og væresteder, så det kan minde alle om vigtigheden af at forblive hydreret i varmen.

Følgende er et uddrag af et interview med gadens folk. Teksten er direkte transskriberet og er derfor i talesprog. Hør den fulde fortælling nederst i artiklen.

Jeppe, 29 år

”Jeg er kommet i dette miljø i seks-otte år, hvor det har været rigtig hårdt i fire af dem, cirka. De sidste to år har jeg kæmpet rigtig, rigtig hårdt, for at komme væk herfra (…) Jeg har fundet ud af, at hvis du skal stoppe et misbrug, så skal du fandme huske at spise, for ellers falder du i med det samme. Min livret er mad, der er lavet med kærlighed. Altså det kan være én, der giver mig en banan på gaden, eller en, der har stået og kokkereret hele dagen (…) Det handler mere om, at man får den der hjælp, og at der er andre, der kan se, at det har en kæmpe betydning også. (Jeppe bliver spurgt om eventuelle gode minder omkring mad.) Ja, jeg har juleaftner og familiemiddage og sådan noget. Men, altså, det er jo lige så meget mindet om familien som mindet om maden, ikk? (…) Jeg har prøvet at have masser af dage uden mad – og det er ulideligt. Dem kan man så glemme lidt med stoffer (…) Så på en måde er det da smukt, at der er nogen, der gider at kæmpe for nogle, der er så egoistiske, kan man egentlig sige, ikk? Og samtidig udsatte (…) Det er meget små basale ting, som betyder rigtig, rigtig, rigtig meget i virkeligheden. Og så kan man sige, at det hele handler om kærlighed. Det er smukt.”

Jeppes livret er mad, lavet med kærlighed. Det er i høj grad det, JunkFoods projekt drejer sig om. Maden er ikke blot rester som skal smides ud, men mad, lavet fra bunden af mennesker, som har en stor passion for madlavning. Køkkenets variant af Jeppes livret er fiskefrikadeller med tartar sauce og sunde fritter. Hør Jeppes fulde historie her:

https://junkfood.dk/vores-arbejde/junkfood-alles-ret/qr-sound-11/

Få opskriften på Jeppes livret lige her!

Støt JunkFood

 

➡️ Hvis du vil støtte JunkFood, kan du gøre det på MobilePay 113767. For 175 kroner kan du sikre et måltid til en hjemløs, hver dag i en uge. 

➡️ Har du lyst til at blive frivillig for projektet eller er du interesseret i at høre om et erhvervspartnerskab for din virksomhed? Skriv til Jeanette Duus på jkd@junkfood.dk for at høre om de forskellige muligheder for at bidrage. 

Alles Ret, en bog fra JunkFood i samarbejde med fotografen Jens Honoré

Bogen er nomineret som et godt eksempel på kunst- og fotohåndværk i 2022.

Køb bogen her