Alles ret – Frikadeller

Siden september 2021 har Dagrofa Foodservice samarbejdet med JunkFood om at nedbringe madspild og samtidig sikre måltider til gadens folk i København. Dagrofa Foodservice leverede mere end 16,5 ton overskudsvarer til JunkFood i 2022, og fortsætter samarbejdet i 2023. Hver dag leverer JunkFood 300 varme, nærende måltider til 11 herberger og væresteder, som distribuerer måltiderne til hjemløse, der ellers ikke har adgang til et aftensmåltid.

Maden fra JunkFood mætter ikke blot. Den giver stabilitet og ro i kroppen, så det blandt andet er muligt at falde i søvn, og mængden af konflikter nedtrappes. Maden bruges også som et relationelt redskab for medarbejdere på herberger og væresteder, da transaktionen af et måltid udviser omsorg og fungerer som samtalestarter.

I denne månedlige artikel, giver vi et indblik i, hvad et måltid mad betyder for en hjemløs. Fortællingen er uddrag fra JunkFoods bog Alles Ret, som er lavet i samarbejde med fotografen Jens Honore. JunkFoods køkkenchef og tidligere kok på Alchemist Philip Eistrup Davidsen har lavet artiklens opskrift, som er en variation af den livret, artiklen indeholder.

De fleste af gadens folk kan bedst lide klassiske danske retter. Noget med sovs eller dyppelse, og en ret der vækker minder fra barndommen. Derfor laver JunkFood ofte tung husmandskost, som både vækker appetitten og sørger for gode kalorier til en ofte underernæret krop.

Følgende er et uddrag af et interview med gadens folk. Teksten er direkte transskriberet og er derfor i talesprog. Hør den fulde fortælling nederst i artiklen.


Fotokredit: Jens Honore

Dan, 35 år

”Jeg er generelt glad for mad, og har også levet af at lave mad. Så jeg synes mad er skønt. Jeg har svært ved at få lavet mad til mig selv, fordi så står man med en kæmpestor opvask, og der har ikke rigtig været nogen at nyde maden med (…) Min livret er frikadeller, tror jeg. Frikadeller med stuvet hvidkål eller med kartofler. Kartofler med brun sovs. Eller som da jeg var barn, på rugbrød. Jeg vil sige at min livret giver mig en følelse af familiaritet. Jeg har altid været glad for frikadeller, og alle folk har deres egen frikadelleopskrift. Jeg synes det er dejligt at smage folks forskellige frikadeller. At få deres take på det (…) Den livret, jeg har nu, er helt sikkert den samme, som da jeg var barn, og det kommer nok ikke til at ændre sig (…) Jeg har dage uden mad. Jeg er også god til at have dage uden mad, jeg lagrer mit fedt meget godt. Men i længden slider det på kroppen. Det kan godt stresse mig, ikke at have mad, hvilket er en af grundene til, at jeg kommer på Vesterbro. Fordi der kan man næsten altid få et måltid mad (…) At have adgang til mad er utrolig vigtigt for mig. Ikke kun fordi at jeg skal bruge mad for at leve, men også fordi det giver en følelse af tryghed, at få nogle af de basale nødvendigheder dækket (…) Selvom jeg har svært ved, at få det til at hænge sammen økonomisk, fordi jeg synes det er matematisk svært at overskue det, og fordi jeg tit får brugt mine penge forkert, er der stadig nogen, som synes at jeg har ret til noget at spise (…) For selvom jeg lige halter på det ene punkt med at få mig selv fordret, så har jeg styrker andre steder, som jeg ikke har en chance for at vise, ikke har en chance for at gøre glæde af, hvis ikke jeg får noget at spise.”

Som Dan fortæller, er hans livret frikadeller med stuvet hvidkål eller kartofler. Derfor er JunkFoods februar-opskrift netop dette. Hør Dans fulde fortælling her:

https://junkfood.dk/vores-arbejde/junkfood-alles-ret/qr-sound-7/

Se opskriften på frikadeller med stuvet hvidkål her.

Støt JunkFood

 

➡️ Hvis du vil støtte JunkFood, kan du gøre det på MobilePay 113767. For 175 kroner kan du sikre et måltid til en hjemløs, hver dag i en uge. 

➡️ Har du lyst til at blive frivillig for projektet eller er du interesseret i at høre om et erhvervspartnerskab for din virksomhed? Skriv til Jeanette Duus på jkd@junkfood.dk for at høre om de forskellige muligheder for at bidrage. 

Alles Ret, en bog fra JunkFood i samarbejde med fotografen Jens Honore

Bogen er nomineret som et godt eksempel på kunst- og fotohåndværk i 2022.

Køb bogen her