Alles ret: Herregårdsbøffer med grillede ærter og pommes frites

Siden september 2021 har Dagrofa Foodservice samarbejdet med JunkFood om at nedbringe madspild og samtidig sikre måltider til gadens folk i København. Dagrofa Foodservice leverede mere end 16 ton overskudsvarer til JunkFood i 2022, og fortsætter samarbejdet i 2023. Hver dag leverer JunkFood 300 varme, nærende måltider til 11 herberger og væresteder, som distribuerer måltiderne til hjemløse, der ellers ikke har adgang til et aftensmåltid.  

Maden fra JunkFood mætter ikke blot. Den giver stabilitet og ro i kroppen, så det blandt andet er muligt at falde i søvn og mængden af konflikter nedtrappes. Maden bruges også som et relationelt redskab for medarbejdere på herberger og væresteder, da transaktionen af et måltid udviser omsorg, og fungerer som samtalestarter. 

I denne månedlige artikel, giver vi et indblik i, hvad et måltid mad betyder for en hjemløs. Fortællingen er uddrag fra JunkFoods bog Alles Ret, som er lavet i samarbejde med fotografen Jens Honore. JunkFoods køkkenchef og tidligere kok på Alchemist Philip Eistrup Davidsen har lavet artiklens opskrift, som er en variation af den livret, artiklen indeholder. 

Bogen Alles Ret er nomineret som et godt eksempel på kunst- og fotohåndværk i 2022, og kan købes her: (https://www.booklab.dk/boger/junk-food-af-jens-honor 

I øjeblikket gør JunkFood sig klar til at flytte i et større køkken på Betty Nansens Allé. Her har Rasmus Munk i samarbejde med JunkFoods køkkenchef Philip Eistrup Davidsen designet et spritnyt køkken, som ikke bare vil øge antallet af ansatte og unge udsatte i køkkenet, men som også giver mulighed for at lave mange flere daglige måltider til gadens folk.  

Følgende er et uddrag af et interview med gadens folk. Teksten er direkte transskriberet og er derfor i talesprog. Hør den fulde fortælling nederst i artiklen. 

Angelica, alder ukendt 

”Jeg har nogle gange en god smag, og andre gange er den ikke så god, det kommer an på, ja, mit sidemisbrug der. Min mor er faktisk min farmor, for min rigtige mor var en heks, fordi at jeg var en pige og skulle have været en dreng. Så jeg klappede i mine hænder da de ringede og sagde at hun var død. Vi har aldrig haft noget forhold. (Angelica bliver spurgt om hun har dage uden mad) Hvor jeg ikke spiser mad? Nej, så bliver jeg hysterisk og folk må slet ikke ødelægge min mad. De skal gøre, som jeg siger. Fordi jeg ikke får det, som jeg vil have det, så bliver jeg hysterisk. Jeg skal have min mad. Der er ikke noget at gøre. Det er et af de få, få midtpunkter på dagen, jeg ser frem til (…) Jeg ved at I gør det med glæde for at gøre os glade herovre, når vi er sultne. Det har meget at sige. Alle folk ser frem til det herovre.” 

Angelicas bedste måltid var da hun fik kød med bearnaisesovs og bagte kartofler. Derfor er juli måneds opskrift fra JunkFoods køkkenchef netop det. Hør Angelicas fulde historie her:

https://junkfood.dk/vores-arbejde/junkfood-alles-ret/qr-sound-3/

Få opskriften på Angelicas livret lige her!

Støt JunkFood

 

➡️ Hvis du vil støtte JunkFood, kan du gøre det på MobilePay 113767. For 175 kroner kan du sikre et måltid til en hjemløs, hver dag i en uge. 

➡️ Har du lyst til at blive frivillig for projektet eller er du interesseret i at høre om et erhvervspartnerskab for din virksomhed? Skriv til Jeanette Duus på jkd@junkfood.dk for at høre om de forskellige muligheder for at bidrage. 

Alles Ret, en bog fra JunkFood i samarbejde med fotografen Jens Honoré

Bogen er nomineret som et godt eksempel på kunst- og fotohåndværk i 2022.

Køb bogen her