Alles ret – Kartoffel-porresuppe

Siden september 2021 har Dagrofa Foodservice samarbejdet med JunkFood om at nedbringe madspild og samtidig sikre måltider til gadens folk i København. Dagrofa Foodservice leverede mere end 16 tons overskudsvarer til JunkFood i 2022, og fortsætter samarbejdet i 2023. Hver dag leverer JunkFood 300 varme, nærende måltider til 11 herberger og væresteder, som distribuerer måltiderne til hjemløse, der ellers ikke har adgang til et aftensmåltid.

Maden fra JunkFood mætter ikke blot. Den giver stabilitet og ro i kroppen, så det blandt andet er muligt at falde i søvn og mængden af konflikter nedtrappes. Maden bruges også som et relationelt redskab for medarbejdere på herberger og væresteder, da transaktionen af et måltid udviser omsorg, og fungerer som samtalestarter.

I denne månedlige artikel, giver vi et indblik i, hvad et måltid mad betyder for en hjemløs. Fortællingen er uddrag fra JunkFoods bog Alles Ret, som er lavet i samarbejde med fotografen Jens Honore. JunkFoods køkkenchef og tidligere kok på Alchemist Philip Eistrup Davidsen har lavet artiklens opskrift, som er en variation af den livret, artiklen indeholder.

JunkFood modtager også overskudsvarer som sodavand, slik, stearinlys mm., der ikke kan bruges i madlavningen. Disse varer sendes direkte ud til herberger og væresteder, som en ekstra luksus, der kan sprede hygge.

Følgende er et uddrag af et interview med gadens folk. Teksten er direkte transskriberet og er derfor i talesprog. Hør den fulde fortælling nederst i artiklen.

Manoucher, alder ukendt

”Mad er en vigtig ting i mit liv. Jeg tænker på at der er sultne mennesker, og alle mennesker skulle kunne spise mad og blive mæt. Uden mad og vand kan vi ikke overleve. Man skal have ret til at spise mad og drikke vand. Det behøver ikke at være luksusmad. Men man skal ikke sulte (…) Jeg har ikke rigtig en livret. Så længe jeg får min mad, er jeg glad for min mad, for der er folk der sulter i verden (…) I stedet for at slå hinanden ihjel, så giv hinanden kærlighed. Mad er det vigtigste. Mad og vand. Vi overlever. Resten kommer efter.”

Da Manoucher ikke har en specifik livret, er denne måneds opskrift baseret på, hvilke råvarer JunkFood typisk får i overskud. Det nedbringer ikke kun madspild, men sørger også for at bruge råvarer der er i sæson, og mætte maver, der ellers ville gå sultne i seng. Hør Manouchers fulde historie her:

https://junkfood.dk/vores-arbejde/junkfood-alles-ret/qr-sound-17/

Se opskriften på kartoffel-porresuppe her.

Støt JunkFood

 

➡️ Hvis du vil støtte JunkFood, kan du gøre det på MobilePay 113767. For 175 kroner kan du sikre et måltid til en hjemløs, hver dag i en uge. 

➡️ Har du lyst til at blive frivillig for projektet eller er du interesseret i at høre om et erhvervspartnerskab for din virksomhed? Skriv til Jeanette Duus på jkd@junkfood.dk for at høre om de forskellige muligheder for at bidrage. 

Alles Ret, en bog fra JunkFood i samarbejde med fotografen Jens Honore

Bogen er nomineret som et godt eksempel på kunst- og fotohåndværk i 2022.

Køb bogen her