Alles ret: Kylling i karry

Siden september 2021 har Dagrofa Foodservice samarbejdet med JunkFood om at nedbringe madspild og samtidig sikre måltider til gadens folk i København. Dagrofa Foodservice leverede mere 16 tons overskudsvarer til JunkFood i 2022, og fortsætter samarbejdet i 2023. Hver dag leverer JunkFood 300 varme, nærende måltider til 11 herberger og væresteder, som distribuerer måltiderne til hjemløse, der ellers ikke har adgang til et aftensmåltid.  

Maden fra JunkFood mætter ikke blot. Den giver stabilitet og ro i kroppen, så det blandt andet er muligt at falde i søvn og mængden af konflikter nedtrappes. Maden bruges også som et relationelt redskab for medarbejdere på herberger og væresteder, da transaktionen af et måltid udviser omsorg, og fungerer som samtalestarter. 

I denne månedlige artikel, giver vi et indblik i, hvad et måltid mad betyder for en hjemløs. Fortællingen er uddrag fra JunkFoods bog Alles Ret, som er lavet i samarbejde med fotografen Jens Honore. JunkFoods køkkenchef og tidligere kok på Alchemist Philip Eistrup Davidsen har lavet artiklens opskrift, som er en variation af den livret, artiklen indeholder. 

Bogen Alles Ret er nomineret som et godt eksempel på kunst- og fotohåndværk i 2022, og kan købes her: (https://www.booklab.dk/boger/junk-food-af-jens-honor 

Følgende er et uddrag af et interview med gadens folk. Teksten er direkte transskriberet og er derfor i talesprog. Hør den fulde fortælling nederst i artiklen. 

Lizette, 51 år 

”Jeg har mistet min far for nogle år siden, og efter det mistede jeg kontakten til min mor og mine brødre. Så jeg snakker ikke med dem, jeg ser sammen med min kæreste, Jimmy, og så min hund, ikk. Det er simpelthen så mange år siden jeg fik mit bedste måltid, så det kan jeg ikke huske. 

Når jeg går uden mad, så får jeg det dårligt. Fordi maven knurrer og så kan man ikke sove, før maven er proppet. Så må man se, om man kan få fat i noget mad, men nogle gange kan man ikke. Så er det håbløst, og vi bliver nødt til at lægge os til at sove uden mad. At få mad giver da en eller anden frihed, for de hjemløse. Det synes jeg er alletiders. Det giver sgu da et eller andet inde i en.” 

 

Lizettes livret er kylling i karry. Hun har forskellige livretter, men dette er den bedste. Derfor er denne måneds opskrift netop det. Hør Lizettes fulde historie her: 

https://junkfood.dk/vores-arbejde/junkfood-alles-ret/qr-sound-15/ 

Få opskriften på Lizettes livret lige her!

Støt JunkFood

 

➡️ Hvis du vil støtte JunkFood, kan du gøre det på MobilePay 113767. For 175 kroner kan du sikre et måltid til en hjemløs, hver dag i en uge. 

➡️ Har du lyst til at blive frivillig for projektet eller er du interesseret i at høre om et erhvervspartnerskab for din virksomhed? Skriv til Jeanette Duus på jkd@junkfood.dk for at høre om de forskellige muligheder for at bidrage. 

Alles Ret, en bog fra JunkFood i samarbejde med fotografen Jens Honoré

Bogen er nomineret som et godt eksempel på kunst- og fotohåndværk i 2022.

Køb bogen her