Alles ret: Stegt kylling med sweet potato og frisk salat

Siden september 2021 har Dagrofa Foodservice samarbejdet med JunkFood om at nedbringe madspild og samtidig sikre måltider til gadens folk i København. Dagrofa Foodservice leverede mere end 16 ton overskudsvarer til JunkFood i 2022, og fortsætter samarbejdet i 2023. Hver dag leverer JunkFood 300 varme, nærende måltider til 11 herberger og væresteder, som distribuerer måltiderne til hjemløse, der ellers ikke har adgang til et aftensmåltid.  

Maden fra JunkFood mætter ikke blot. Den giver stabilitet og ro i kroppen, så det blandt andet er muligt at falde i søvn og mængden af konflikter nedtrappes. Maden bruges også som et relationelt redskab for medarbejdere på herberger og væresteder, da transaktionen af et måltid udviser omsorg, og fungerer som samtalestarter. 

I denne månedlige artikel, giver vi et indblik i, hvad et måltid mad betyder for en hjemløs. Fortællingen er uddrag fra JunkFoods bog Alles Ret, som er lavet i samarbejde med fotografen Jens Honore. JunkFoods køkkenchef og tidligere kok på Alchemist Philip Eistrup Davidsen har lavet artiklens opskrift, som er en variation af den livret, artiklen indeholder. 

Bogen Alles Ret er nomineret som et godt eksempel på kunst- og fotohåndværk i 2022, og kan købes her: (https://www.booklab.dk/boger/junk-food-af-jens-honor 

JunkFood leverer daglige måltider som både take-away og gastrobakker. Gastrobakkerne udleveres eksempelvis på Hørhuset, som er et herberg, der serverer maden til en fællesmiddag i spisestuen. Det betyder, at måltidet fra JunkFood er blevet et samlingspunkt for herbergets beboere, som får mulighed for at socialisere over aftensmaden. Denne lille seance er med til at forlænge det sociale samvær, da beboere herefter kan finde på at spille billard eller se tv-sammen i fællesskab, frem for at lukke sig inde på deres små værelser. 

Følgende er et uddrag af et interview med gadens folk. Teksten er direkte transskriberet og er derfor i talesprog. Hør den fulde fortælling nederst i artiklen. 

Claus, 57 år 

”Jeg er født her på Vesterbro. Jeg har haft et, skal vi sige, brugerproblem i hvert fald i 37-38 år. (Claus bliver spurgt hvad han tænker på, når han hører ordet mad.) Arh, shit. Så jeg tænker på, om jeg kan få et måltid mad et sted. Om jeg har mulighed for at korrigere det sådan, at den medicin jeg har brug for, kan virke ordentligt med sund og nærende mad, som jeg er afhængig af. Ellers kan jeg ikke få noget til at virke og så bliver jeg bare syg (…) Min livret? Wauw, kvinder! (…) Jeg havde et uheld, da jeg var lille, hvor jeg havde et nylon nisseskæg på der brændte af juleaften. Jeg lå fem måneder spændt fast til en seng på Rigshospitalet i 68-69. Jeg missede en masse år der. Dengang bedøvede man jo folk med kloroform og æter og jeg var jo en baby. De brugte også masser’ af morfin, som jeg fandt ud af senere, da jeg var teenager. Ha. Det var dengang.” 

Claus’ livret er sund mad med masser af vitaminer og næring. Derfor er JunkFoods maj-opskrift køkkenets variation af dette. Hør Claus’ fulde fortælling her: 

https://junkfood.dk/vores-arbejde/junkfood-alles-ret/qr-sound-6/ 

Få opskriften på Claus’ livret lige her!

Støt JunkFood

 

➡️ Hvis du vil støtte JunkFood, kan du gøre det på MobilePay 113767. For 175 kroner kan du sikre et måltid til en hjemløs, hver dag i en uge. 

➡️ Har du lyst til at blive frivillig for projektet eller er du interesseret i at høre om et erhvervspartnerskab for din virksomhed? Skriv til Jeanette Duus på jkd@junkfood.dk for at høre om de forskellige muligheder for at bidrage. 

Alles Ret, en bog fra JunkFood i samarbejde med fotografen Jens Honore

Bogen er nomineret som et godt eksempel på kunst- og fotohåndværk i 2022.

Køb bogen her