Danske, økologiske kikærter fra Kragerup Gods
Klimavenlige fødevarer har stor fokus i forbindelse med grøn omstilling. Flere og flere professionelle køkkener skruer ned for kødet, skruer op for mere økologi og flere klimavenlige råvarer og måltider. Men hvilke grønne proteiner fås fra danske producenter?
Dansk – økologisk – kvalitet
I historiske omgivelser på Kragerup Gods på Vestsjælland har de lyttet til den stigende efterspørgsel og igangsat dyrkningen af forskellige bælgfrugter. Flere gange i løbet af sensommeren og det tidlige efterår høstes danske, økologiske kikærter fra markerne omkring godset.
Det danske klima er normalt ikke egnet til kikærter, men den rette dyrkningsstrategi, den lune sommer og Kragerup Gods’ helt rigtige beliggenhed har resulteret i en særdeles flot kvalitet af årets første høst af gyldne kikærter.
Bælgfrugter skal være en stærk spiller i den fremtidige, bæredygtige fødevareproduktion i Danmark ifølge Fødevarestyrelsen. En fremtid som Kragerup Gods er en del af med deres produktion af kikærter. Foruden kikærter er høsten af økologiske grønne linser og diverse bønner også i hus på Kragerup Gods. Vi er stolte af at arbejde sammen med dem i vores specialistselskab, Grøn Fokus, og understøtte en øget dansk produktion af bælgfrugter.
Reducer klimaaftrykket med grønne proteiner
“Spis mindre kød, vælg bælgfrugter og fisk”. Sådan skriver Fødevarestyrelsen i deres officielle kostråd. Vi skal reducere klimaaftrykket, og det kan gøres ved at bytte noget af kødet ud med grønne proteiner, fx kikærter, bønner og linser, der alle bidrager med vitaminer, mineraler og høj mæthedsfornemmelse.
Ifølge madkulturen.dk ønsker 60% af dine gæster og kunder at spise mere klimavenligt. Når mængden af kød reduceres i menuen, spiller bælgfrugterne en særlig rolle for at opnå den rette mængde protein i en mere klimavenlig servering. Bælgfrugter er blandt de fødevarer, der sætter det mindste aftryk på klimaet, og samtidig er de mættende, proteinrige og kan tilberedes på et utal af måder.
Kickstart klimamenuen med kikærter
Kikærter skal opblødes i vand i 24 timer og koges al dente i 5 minutter, inden de kan bruges i madlavningen. Herefter rækker tilberedningsmulighederne langt ud over den klassiske hummus, som de fleste kender.
Bag dem sprøde i ovnen med dine yndlingskrydderier eller krydderurter, brug dem som topping på supper og salater eller som en delikat snack. Brug dem i fyldige gryderetter, hvor de bidrager med både konsistens og høj mæthed eller lav en kikærtefars til krydrede, plantebaserede bøffer eller sprøde falafler.
Lad inspirationen råde.
(Kilder: madkulturen.dk/den grønne generation og altomkost.dk)