Er biodynamik = ny ansvarlighed på vej mod 2023?
Hvad betyder det i grunden, når flere og flere madsteder sætter biodynamiske råvarer på menukortet? Betyder det, at der er skruet en my op for ansvarlighed og fødevareetik? Til det kan vores specialistselskab Grøn Fokus svare et stort og klart JA! Og det er ikke tilfældigt, at deres seneste innovationssamarbejde med Aurion fra dag 1 har styrket deres økologiske og biodynamiske profil. Det gør fx. at den nye melserie er både økologisk og biodynamisk, fordi Aurion er biodynamisk og Demeter-autoriseret mølleri, der får korn fra økologiske og biodynamiske avlere omkring Hjørring i Nordjylland.
Vidste du, at Grøn Fokus igennem 25 år, og med 100% økologi og biodynamik, har været på miljøets, dyrenes og medmenneskers side? Ved at kæmpe for en grønnere tankegang fra råvarer, til køkkener og på tallerkener.
Senest i et 2022-samarbejde med Aurion i Hjørring, som vel nok er en af de ældste og mest velkendte biodynamiske virksomheder i Danmark. Der findes naturligvis også andre biodynamiske og nærlokale fødevareproducenter, som fx Naturmælk, Øllingegård m.fl., som Grøn Fokus samarbejder med.
Men hvad er i grunden forskellen på økologi og biodynamik? Og er dét madsteders nye måde at arbejde med ansvarlighed og grøn storytelling?
For at få svar på det, har vi været i ”det biodynamiske nørderi” sammen med Foreningen for Biodynamisk Jordbrug i Aarhus, der fortæller, at interessen for biodynamisk produktion og råvarer er steget i de seneste år, særligt inden for kategorierne biodynamisk naturvin, biavl, planteavl, urtegartneri og bryggeri. Samtidig går topkokke og spisesteder som kantiner og hoteller meget op i at anvende nærlokale terroir-råvarer fra regenerative landbrug og avlere (Kilde: biodynamisk.dk).
Biodynamik, som betyder livskraft, bygger nemlig på et holistisk helhedssyn mellem det fysiske grundlag (ligesom det økologiske) samt et mere åndeligt natursyn, baseret på naturlige døgnrytmer og årlige rytmer, som menes at fremme reproduktionsevnen. Fx anvendes der en biodynamisk såkalender, så der opnås en højere biologisk diversitet i jorden.
Ifølge biodynamisk.dk er der en øget interesse for at vælge biodynamiske råvarer ud fra en lyst til at tage mere ansvar gennem valget af råvarer samt en nysgerrighed på at genforbinde natur og mennesker.
Et eksempel er fx spisestedet Muldiverset i Præstø, hvor de arbejder med ansvarlighed og fødevareetik gennem friske råvarer, der så vidt muligt kommer fra lokale, biodynamiske eller økologisk certificerede landbrug – fra muld til menneske muldiverset.dk.
I Grøn Fokus mærker de også dagligt en støt stigende efterspørgsel på deres økologiske og biodynamiske sortiment. Og hvad er det så, der er rift om? Af de økologiske og biodynamiske bestsellere ligger følgende varer lige nu på top 10:
I Grøn Fokus er de specialister i økologiske og biodynamiske råvarer. Samtidig er de sparringspartnere, når professionelle køkkener vil omlægge til økologi. Klik her og få indsigt i Grøn Fokus’s mission om at gøre verden mere bæredygtig til gavn for vores miljø, dyr og medmennesker. Grøn Fokus – Økologi med respekt siden 1999.
Følg med på Facebook og Instagram på @gronfokus.dk
Eller tag et virtuelt kig ind i Bageakademiet herunder.
Her er lidt ekstra info til dig, der ønsker at dykke lidt længere ned i det biodynamiske. Se her, hvad biodynamik går ud på: Biodynamisk er en driftsmetode, hvor der ikke anvendes kunstgødning og sprøjtemidler. På det punkt er biodynamisk dyrkning identisk med økologisk dyrkning. Forskellen er, at der bag biodynamik ligger et helt særligt filosofisk natursyn, der bygger på antroposofien. Udbyttet er lavere sammenlignet med alle andre driftsmetoder.
Dertil kommer, at råvarer fra biodynamisk avl kan sælges med den biodynamiske kvalitetsbetegnelse, Demeter.
De biodynamiske Demeter-regler stiller krav ud over de økologiske.
I praksis betyder det bl.a. at:
– Mælkeprodukter ikke må homogeniseres eller UHT-behandles.
– Ekstrudering af korn ikke må anvendes (en form for homogenisering).
– I alt er kun 25 tilsætningsstoffer tilladt i biodynamiske produkter (mod 49 i økologiske og 370 i konventionelle).
– Saft og juice skal være presset saft, ikke af koncentrat og vand.
– Korn må ikke formales i en hammermølle, så det bliver varmt og kan miste næringsværdi.
– Mikrobølger må ikke anvendes i produktion.
– Alufolie må ikke anvendes.
(Kilde: demeter.dk).