Økologisk dansk spiselig hamp

Danske hampefrø ligges i jorden i maj måned, og rundt om i landet udvikles der hamp samt bælge, linser og mange nye/gamle kornsorter. En stor del af de dyrkede arealer ligger hos samarbejdspartnere og nysgerrige avlere, der hele tiden prøver at ramme de stærke sorter, som kan leve i vores nordiske klima.

Fra frø til plante

I løbet af ganske kort tid får man en plante, der kan variere i højde lige fra 2 til 3 meter. Her er vandet blandt andet med til at styre vækst og højde. Hamp er en nøjsom plante, der ikke kræver meget, og den beriger vores jord med næringsstoffer samtidig med, at den både er miljøvenlig og er et aktiv for agerjorden.

Dyrkning af hamp kræver nemlig kun et minimum af vand og tilsat næring, og så er planten også resistent over for svampe. Desuden klarer hampplanten selv at overmande ukrudtet med sin imponerende vækst. Alt sammen faktorer, der eliminerer behovet for kemikalier, tilsatte næringsstoffer og pesticider.

Hamp er en supersund plante, som er ret genial for landmanden. Dels fordi den er resistent over for en lang række sygdomme, men også fordi den har et dybt rodnet, som gør, at dden kan optage næringsstoffer, der ligger meget dybere, end andre afgrøder kan. Og så er den 100% anvendelig i alt fra fødevarer til isolering, strøelse og foder til dyr.

Hamp er særligt interessant på grund af dens ernæringsmæssige profil, som tæller et højt og letfordøjeligt proteinindhold samt alle ni essentielle aminosyrer. De danske køkkener har taget godt  imod den lille nye sunde, der fx kan bruges i både kød- og vegetarretter, som salattopping, ristet i en granola, karamelliseret i desserter, eller som vi har gjort det her: i en Rabarberkage med hamp og havtrn, hvor smagen er mild.

Få opskriften på den lækre rabarberkage fra Rikke Gryberg, uddannet konditor og Key Account Manager hos vores specialistselskab Grøn Fokus her!