Philips portræt
Hvad kan få en livslang ambition om at nå til tops som kok, til at blive til et 9-16 job hvor man tilbereder husmandskost? Det kan den gode samvittighed og den dybere mening i at hjælpe gadens folk. JunkFoods køkkenchef Philip Eistrup Davidsen skiftede publikum, da han i coronanedlukning 2020 flyttede fra Michelin-restauranten Alchemist og valgte at bruge sin tid i køkkenet på H17, som hver dag laver mere end 300 varme måltider til hjemløse. Mød ham her.
”Så langt tilbage jeg kan huske, har jeg villet være kok.” starter Philip Davidsen.
Og den drøm forfulgte han tidligt. Allerede som 20-årig var Philip udlært, og som 21-årig blev han køkkenchef på Restaurant Fusion i Aalborg. En restaurant, der havde og stadig har et godt incitament for udvikling. ”Men det var jo alt for tidligt, når jeg ser tilbage på det. Jeg var ikke moden nok, og det afspejlede sig også i måden jeg styrede det på. Jeg var for ung til at tage uoverensstemmelserne med mine ansatte, og havde endnu ikke tillært mig kompetencerne til at fremme deres udvikling, selvom omgivelserne tillod det.” husker han.
Philips egne ambitioner tager hurtigt fart, han deltager i kokkekonkurrencer, og i 2015 forpagter han sin egen restaurant i Lemvig for at spare sammen til en lejlighed i København. ”Jeg havde ingen fridage fra februar til september det år. Men jeg var fast besluttet på at skulle flytte til København for at realisere min drøm om at blive Michelin-kok.”
De mange timers arbejde, kræver ofre og Philips privatliv ændres. Forholdet til den daværende kæreste går i stykker, og han mister lige så stille kontakten med de venner der er uden for kokkefaget qua den passion og engagement han ligger i sit fag. En passion som mange af hans andre venner, som ikke er en del af kokkefaget, ikke sympatiserer med. Der er ikke tid til at pleje relationer ordentligt, og kampen for at nå til tops kræver spidse albuer. ”Hele ens liv er kokkefaget, hvis man gerne vil blive til noget. Jeg var kun mig selv nærmest.” fortæller han.
Fotokredit: Martin Kauffmann
I slutningen af 2015 flytter Philip til København, og får et arbejde på en populær restaurant i Hellerup. Her benytter han sine fridage til at tage vagter på Kokkeriet. En aften spiser han på restaurant Alchemist, hvor han møder Rasmus Munk. De begynder at tale sammen, og efter en måned ringer Rasmus og tilbyder Philip et job; Philips mål er nået, og han arbejder næsten 2 år på Alchemists første restaurant på Østerbro.
”I 2017 begynder jeg at savne tiden med mine nærmeste, og ikke have fri til at se dem. Jeg har friet til min kæreste og skal have sparet op til mit bryllup. Da jeg bliver tilbudt at blive souschef på mit gamle arbejde i Hellerup, siger jeg ja, selvom jeg er klar over, at arbejdsforholdene dér, er anderledes.” Der går ikke lang tid, før den daværende køkkenchef stopper grundet stress, og Philip overtager hans stilling.
Efter halvandet år som køkkenchef, med meget arbejde, begynder Philips krop at vise tegn på, at han ikke længere trives i de omgivelser han befinder sig i. Han har for travlt og passer ikke ordentligt på sig selv. Heromkring tilbyder Rasmus Munk, at Philip kan komme tilbage som dagskok fra 7-16. Og han får weekenderne fri. ”Det er lige så stille et skridt på vejen ud af det hektiske liv jeg har levet de sidste år. Jeg siger til mig selv, at jeg bliver nødt til at passe på de relationer, jeg har tilbage, og den nye stilling på Alchemist giver mig muligheden for at få bedre arbejdstider.” fortæller han.
Men så rammer Corona-epidemien i marts 2020. I det tomme køkken på Alchemist, starter Rasmus Munk JunkFood, med ambitionen om at lave et dagligt måltid mad til gadens folk. Da Alchemist åbner igen, flytter JunkFood til køkkenet på H17, og Philip flytter med. ”Jeg havde brug for nye gæster. Her på Junkfood fik jeg et sted, hvor jeg kunne tænke på andre end mig selv, og det var tiltrængt. Det er så givende at kunne hjælpe dem, der har mest brug for det, med noget så basalt som et varmt måltid mad.”
Fotokredit: Martin Kauffmann
Philip fortæller, hvordan JunkFood har betydet en stor personlig ændring for hans livssyn:
”Det giver så meget glæde, at mit arbejde betyder så meget for andre mennesker – også meget mere end jeg havde troet. Den vigtighed bliver stadig større og større for mig. Det har ændret mig personligt. Jeg er blevet organdonor og bloddonor fordi jeg finder så stor mening i at være til stede i samfundet. Min forståelse for minoriteter og udsatte har ændret sig radikalt, og qua vores coachingforløb i JunkFood, får jeg redskaber til at gå i dybden med mit arbejde med udsatte.”
”For en gangs skyld er der tid til at jeg kan udvikle mig. Der er stor lydhørhed over for mine behov, og jeg kan være med til at forme hvem jeg er, som køkkenchef i JunkFood.” afslutter Philip.
Fotokredit: Martin Kauffmann
Som en del af JunkFoods lille portræt-serie, er Philip blevet bedt om at dele opskriften på sin livret. ”Jeg startede i mesterlære på den italienske familie restaurant SanGiovanni i Aalborg, og jeg har altid elsket det italienske køkken. Min livret er derfor Tagliatelle med hummer, som tager mig tilbage til der, hvor det hele startede.”
Se opskriften her:
Tilberedning
Tagliatelle med hummer
Start med at lave pasta dejen.
Kog hummeren 4-6 minutter alt efter størrelse, og kom den i isvand for at køle den ned.
Pil hummeren og skær den i mindre stykker.
Pil hvidløg og snit dem fint, sautere dem på en pande og tilsæt hvidvin.
Kog hvidvin helt ind og montere med smør.
Tilsæt hummer og persille til saucen, vend pastaen i til sidst.
Frisk tagliatelle
Bland alle ingredienserne sammen til en smidig dej.
Stil dejen til side i 30 minutter.
Rul dejen tyndt ud på en pasta maskine og skær ud.
Kog pastaen i saltet vand, og vend til sidst i saucen
Ingredienser
4 kuverter
1 sort hummer
2 fed hvidløg
4 dl hvidvin
1 bundt bredbladet persille
200 g smør
Salt og peber
Frisk tagliatelle
4 store æg
300 g tipo’00’ mel
100 g durum mel
Salt
Samarbejde med JunkFood
Siden september 2021 har Dagrofa Foodservice samarbejdet med JunkFood om at nedbringe madspild og samtidig sikre måltider til gadens folk i København. Dagrofa Foodservice leverede mere end 16,5 ton overskudsvarer til JunkFood i 2022, og fortsætter samarbejdet i 2023. Hver dag leverer JunkFood 300 varme, nærende måltider til 11 herberger og væresteder, som distribuerer måltiderne til hjemløse, der ellers ikke har adgang til et aftensmåltid.
Støt JunkFood
➡️ Hvis du vil støtte JunkFood, kan du gøre det på MobilePay 113767. For 175 kroner kan du sikre et måltid til en hjemløs, hver dag i en uge.
➡️ Har du lyst til at blive frivillig for projektet eller er du interesseret i at høre om et erhvervspartnerskab for din virksomhed? Skriv til Jeanette Duus på jkd@junkfood.dk for at høre om de forskellige muligheder for at bidrage.
Alles Ret, en bog fra JunkFood i samarbejde med fotografen Jens Honore
Bogen er nomineret som et godt eksempel på kunst- og fotohåndværk i 2022.
Køb bogen her