Portræt af Christian

Da Christian Gjerlev i 10. klasse genbekræfter over for sig selv, at skolebænken ikke er ham, beslutter han sig for at forfølge sin mangeårige drøm om at blive kok, vel vidende at det vil betyde mange og sene arbejdstimer. I dag, 9 år efter, har Christian taget en aktiv beslutning om, at kokkelivet ikke skal domineres af pincetter og højt tempo, men at den dybere mening i arbejdet skal fremhæves hver dag. Mød en af JunkFoods kokke her.

Christian Gjerlev blev udlært som kok i 2018. I 2014 starter han i mesterlære på Restaurant Fusion i Aalborg og her stifter han hurtigt bekendtskab med restaurationsbranchens høje puls. ”Dengang var arbejdstiderne mere okay for mig. Men der var ikke meget andet liv ved siden af.” Fortæller han.

I 2018 flytter Christian til København, hvor han begynder som kok på en populær restaurant i Hellerup. Her tog tempoet for alvor fart, og det tærede gradvist mere og mere på Christians overskud. ”Jeg manglede struktur i hverdagen. Det krævede for mange sociale ofre, og til sidst tog arbejdet overhånd. Det var ikke godt for mig.”

I 2019 tager Christian en beslutning. Han opsiger sit job i Hellerup, og starter i en kantine i Nordhavn. ”Arbejdstiderne gav mig ro på. Der var mere struktur og bedre velvære, men det var også en helt anden type mad. Pludselig gik jeg fra små, æstetiske anretninger til et stordriftskøkken, der lavede 250-300 måltider om dagen.” I 2 år arbejder Christian i kantinen indtil han en dag, over en middag hos sin fætter Philip, får et tilbud. Philip er køkkenchef hos JunkFood, og han pitcher ideen til Christian om et jobskifte.

”Jeg oplevede ofte på mine tidligere jobs i restaurationsbranchen, at folk ikke satte pris på den mad, der blev serveret for dem. Overfloden gav en følelse af ligegyldighed, og derfor tiltalte det mig, at jeg pludselig fik muligheden for at bevare det gode arbejdsliv, samtidig med at kunne lave mad til nogle, der bare er glade for at få et måltid.” Fortæller han.


Fotokredit: Martin Kaufmann

Jobskiftet blev i februar 2022 realiseret, og i dag er Christian kok hos JunkFood – et socialt projekt, startet af michelin-kok og medejer af Alchemist, Rasmus Munk, med ambitionen om at sikre et dagligt varmt måltid mad til gadens folk. JunkFood har til huse i H17 i Kødbyen, som er verdens største stofindtagelsesrum, og leverer hver dag 300 gratis måltider til herberger og væresteder. Kantinen i Nordhavn blev Christians første skridt væk fra det klassiske restaurantliv, høje tempo og ustrukturerede arbejdsforhold, men den dybere mening med maden fandt Christian først hos JunkFood.

”Det er ingen hemmelighed, at det er basal mad vi laver hos JunkFood, men det, at kunne producere og tilbyde nærende, varm mad, hver dag, til nogen der ikke tager det som en selvfølge, giver så meget mening. Derudover giver jobbet også personlig velvære for mig. Jeg kommer fra en hektisk branche, som også gav mig et hektisk liv. Og nu har jeg muligheden for at gøre noget godt for andre, samtidig med at jeg gør noget godt for mig selv. Det har jeg savnet. Det at vide at jeg har det godt, når jeg kommer på arbejde, og at jeg har det godt, når jeg tager hjem – det er vigtigt for mig.”

Christian pointerer, at JunkFood også giver ham et springbræt til at afsøge muligheder uden for køkkenet. ”Hos JunkFood tager vi unge udsatte ind i køkkenet for at hjælpe dem på vej i en god retning, og på den måde forebygge hjemløshed. For at være i stand til det, får vi blandt andet coachingforløb, som giver os mulighed for at oparbejde andre kompetencer end decideret madlavning. Det giver mig erfaringer, som kan føre til en rolle uden for køkkenet, men som stadig drejer sig om maden. Det er jo den jeg er god til og er passioneret omkring.”

Som en del af JunkFoods lille portræt-serie, er Christian blevet bedt om at dele opskriften på sin livret. ”Jeg er jo oplært i det asiatiske køkken, og har en stor forkærlighed for de smage der dominerer her. Derfor er min livret Tom Yum suppe med soba-nudler og jomfruhummer. En ret jeg smagte, da jeg arbejdede på Restaurant Fusion, og som vi havde på menuen i en periode. Den indeholder alt det jeg elsker ved mad.”

 

Se opskriften her:

 

Tilberedning


4 kuverter

Skalotteløg, citrongræs, galanga og frisk chili snittes fint og sauteres af i en gryde. Dernæst tilsættes hønsefond, chili paste, limeblad, soya og kokosmælk.

Det hele skal simre i 40 minutter.

Til sidst kommer der limesaft i.

Jomfruhummer pillers og steges i 45 sekunder på en varm pande lige inden servering.

Chili styrken kan justeres op eller ned som man ønsker det.

Soba nudler

Kom boghvedemel, hvedemel og salt i en skål og rør godt sammen.

Dernæst tilsættes vand og dejen æltes sammen i hånden i 4-5 minutter.

Dejen sættes på køl i 30 minutter.

Nudeldejen rulles tyndt ud på en pasta maskine og og derefter skæres ud til passende størrelse med en kniv.

Nudlerne koges i saltet vand i 1,5 minut.

Ingredienser


Tom Yum suppe og jomfruhummer

1 l hønsefond

1 stk. skalotteløg

1 stk. citrongræs

80 g Galanga

5 stk. limeblad

3 stk. frisk rød chili

2 spsk. chilipaste

0,5 dl soya

1 dl kokosmælk

1,5 dl limesaft

12 stk. jomfruhummer


Soba nudler

200 g boghvedemel

200 g hvedemel

200 g vand

10 g salt

Samarbejde med JunkFood

Siden september 2021 har Dagrofa Foodservice samarbejdet med JunkFood om at nedbringe madspild og samtidig sikre måltider til gadens folk i København. Dagrofa Foodservice leverede mere end 16,5 ton overskudsvarer til JunkFood i 2022, og fortsætter samarbejdet i 2023. Hver dag leverer JunkFood 300 varme, nærende måltider til 11 herberger og væresteder, som distribuerer måltiderne til hjemløse, der ellers ikke har adgang til et aftensmåltid.

Støt JunkFood

➡️ Hvis du vil støtte JunkFood, kan du gøre det på MobilePay 113767. For 175 kroner kan du sikre et måltid til en hjemløs, hver dag i en uge. 

➡️ Har du lyst til at blive frivillig for projektet eller er du interesseret i at høre om et erhvervspartnerskab for din virksomhed? Skriv til Jeanette Duus på jkd@junkfood.dk for at høre om de forskellige muligheder for at bidrage. 

 

Alles Ret, en bog fra JunkFood i samarbejde med fotografen Jens Honore

Bogen er nomineret som et godt eksempel på kunst- og fotohåndværk i 2022.

Køb bogen her