Chefen for verdens skarpeste smagsløg

I de flotte omgivelser på Københavns Rådhus blev der d. 19. februar 2018 uddelt de mest prestigefyldte stjerner, man kan komme i nærheden af i restaurationsbranchen. I forbindelse med uddelingen i København mødtes Foood med Michelins generaldirektør, Michael Ellis, til en snak om nordisk cuisine, og dét at skulle udvælge nogle af verdens skarpeste madanmeldere.

Rollen som værtsland til uddeling af de nordiske Michelin-stjerner og Bib Gourmand er i år gået til Danmark. En rolle, som går på skift imellem de nordiske lande. Ifølge Michael Ellis har Danmark i de senere år spillet en meget vigtig rolle på den gastronomiske scene:

Danmark har længe haft gode, lokale råvarer og i løbet af de sidste år er der sket en revolution inden for kokkeverdenen, som gør, at vi nu har fundet måder at tage råvarerne til nye gastronomiske højder på, forklarer Michael.

Til den nordiske uddeling blev 10 restauranter belønnet med stjerner. Danmark alene fik 3 nye stjerner: Jordnær i Gentofte, MejMu i Vejle og Kadeau i København fik sin anden stjerne. 7 nye nordiske Michelin-restauranter og en opgradering af 3 andre med hver 1 stjerne er et flot resultat og for et så relativt lille område.

De nordiske køkkener har altid en meget høj standard, og vores inspektører ser altid frem mod turen til de nordiske lande. Kokkene i Norden har altid stået i front for den gastronomiske evolution, siger Michael Ellis.

Inspektør

Michelins inspektører glæder sig altid til at besøge de nordiske restauranter, men hvad kræver det i det hele taget at blive inspektør for en af verdens mest velansete madinstitutioner? Når Michael Ellis og resten af Michelin-holdet skal udvælge deres smagsdommere, kigger de næsten altid efter folk, som har gået på hotel- og restaurantskole, har baggrund i branchen, og selvfølgelig skal de have en ultraskarp smags- og lugtesans.

Et andet aspekt af at være Michelin-inspektør er, at det kan blive et ensomt job. De rejser over hele jorden året rundt og spiser omkring 250 måltider. Der er derfor ikke meget tid til at være hjemme. Inspektørernes megen rejsetid gør også, at det derfor ikke er til at sige, hvor mange inspektører der opererer i den nordiske region. Rejsetiden betyder, at inspektørernes viden om hvad der sker på madscenen på verdensplan hele tiden er opdateret.

På den måde sikrer vi, at en stjerne i Storbritannien har samme niveau som en stjerne i Danmark eller en i Hong Kong, forklarer Michael Ellis.

Michelins inspektører er omgærdet af mystik. Om deres anonymitet siger Michael Ellis:

Det er det, der gør Michelin-guiden så succesfuld. Inspektørerne bliver behandlet som enhver anden kunde, de har præcis den samme mad på tallerkenen som enhver anden. Det er kun efter, de har betalt regningen, at de må præsentere sig selv og stille uddybende spørgsmål.

Anonymiteten er selvfølgelig noget, som Michael Ellis ikke længere kan efterleve, men hvad kræver det egentlig at blive generaldirektør for Michelin?

Tre ting der er ligeså vigtige for mig som for vores inspektører, er passion for madlavning, eventyrlyst, nysgerrighed og dyb forståelse og anerkendelse for restaurationsbranchen. Det bedste ved dette job er jo at finde de nye talenter på madscenen og hjælpe dem fremad, fortæller Michael Ellis.

Chefen for verdens skarpeste smagsløg

Stjernernes betydning

* Rigtig god restaurant inden for sin kategori

** En restaurant, der er værd at køre en omvej for

*** En restaurant, du skal rejse efter

Bib Gourmand-stemplet bliver givet til de restauranter, der laver rigtig god mad til prisen.

L’Assiette Michelin er et tiltag fra 2018, som gives til restauranter, hvor både råvarer og tilberedningen er af en særlig kvalitet – et godt måltid.

Chefen for verdens skarpeste smagsløg

Michelins 5 kriterier i bedømmelsen

1. Ingrediensernes kvalitet

2. Håndværket i retterne

3. Balance i smagene på tallerkenen og kokkens personlighed i tallerkenen

4. Et gennemgående højt niveau i menuen, uanset hvornår på året du besøger restauranten

5. Kvalitet for pengene.