Dyrevelfærd og Mejeri

Økologi og fokus på dyrevelfærd er blevet en forudsætning for mange danskeres spisevaner – også når det kommer til valg af spisested. Hvordan din forretning kan imødekomme netop det behov, kan du blive klogere på her.

Den gængse forbruger efterspørger i overvejende grad produkter med dyrevelfærd for øje, også når det kommer til valget af spisested. Det er bestemt ikke kun relevant med dyrevelfærd inden for kød. Mejeriprodukter spiller nemlig også en vigtig rolle i kampen for bedre forhold for vores dyr. Og heldigvis er tilvalget af god dyrevelfærd heller ikke længere en besværlighed. På nem og overskuelig vis, kan du både gøre noget godt for dyrene og for dine gæster. Men hvordan vælger du dyrevelfærd, som betyder noget for dine gæster?

Dyrevelfærdsmærker

Dyrevelfærdsmærkerne er et godt sted at starte: De stiller alle forskellige krav til, hvad dyrevelfærd skal kunne inden for deres respektive fokusområde, og i mærkerne kan du finde inspiration til, hvad der er vigtigt for dig og dine gæster.

Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse – De 5 friheder

Mærket finder du på diverse mejeriprodukter, heriblandt mælk, ost og smør, og det kan du med fordel kigge efter, hvis du også ønsker flere køer på græs. I dag spenderer 75% af danske malkekøer sin tid i en stald. Ved at gå efter dette mærke er du med til at kæmpe for, at malkekøerne kan komme på græs i 150 dage om året.

Mærkets krav til dyrevelfærd er udviklet af Dyrenes Beskyttelses faglige eksperter med udgangspunkt i den enkelte dyrearts behov og natur. Kravene bygger på fem basale friheder, som er med til at sikre et højt niveau af dyrevelfærd i enhver produktion af mærkede produkter.

Mærket sikrer køernes levevilkår

  • Malkekøer lever i naturlige omgivelser, fordi de spenderer sommerhalvåret på græs.
  • Aflivning af tyrekalve forhindres. I stedet opdrættes tyrekalve i dansk landbrug.
  • Gode forhold i stalden, hvor køer har god plads til at rejse og lægge sig naturligt.
  • Bindestalde afskaffes. Med mærket vil køer ikke stå bundet.
  • Kobørster i staldende sørger for at køerne kan udføre naturlig hudpleje.
  • Kort transporttid: Kvægende bliver transporteret mindre end 8 timer, før de når slagteriet.

7 ud af 10 ønsker statskontrolleret dyrevelfærd

I 2017 introducerede fødevarestyrelsen mærkningsordningen ’Bedre Dyrevelfærd’. Det statslige dyrevelfærdsmærke blev startskuddet på at imødekomme forbrugernes ønske om mere og skarpere kontrol af dyrenes forhold.  Undersøgelser viste, at 7 ud af 10 ønskede statskontrolleret dyrevelfærd, og i dag finder du også ’Bedre Dyrevelfærd ’-mærket på danske mejeriprodukter; antallet af hjerter fortæller her, hvor god plads kalv og ko har, om de kommer på græs, og om mængden af transporttid.

Generelt set står ét hjerte for “bedre dyrevelfærd”, to hjerter er “endnu bedre dyrevelfærd”, mens “meget bedre dyrevelfærd” udløser tre grønne hjerter.

Brug mærket i din forretning

Når du tilvælger ’Bedre Dyrevelfærd ’-mærket betyder det også, at du er i din gode ret til at markedsføre det. Det gør du fx ved at skilte med det på dit menukort; du kan placere mærkningen med hhv. 1, 2 eller 3 hjerter ud fra de retter, som udgøres af dyrevelfærdsmærkede produkter. Det er jeres ansvar at placere mærkningerne korrekt, så de ikke vildleder jeres gæster.

Gør jer selv synlige på digitale platforme: Skriv ud på jeres sociale medier, opdater hjemmesiden og forklar og vis med billeder, hvordan gæsten skal forstå mærkningsordningen. Der findes en række materialer, I kan downloade gratis som led i jeres markedsføring; her kan i blandt andet finde: grundlogo, produktlogoer, minibordryttere og fakta-ark om Dyrevelfærdsmærket. Du finder materialet her.

Yderligere krav til markedsføring af dyrevelfærdsmærket

  • Registrer at I opbevarer og tilberede dryrevelfærdsmærkede produkter hos Fødevarestyrelsen her.
  • Som led i jeres egenkontrol, skal I skriftligt notere, hvordan I sikrer, at der er adskillelse og sporbarhed for de dyrevelfærdsmærkede produkter, som I modtager. Læs mere om egenkontrol i fødevarevirksomheder her.
  • Den skriftlige dokumentation for egenkontrollen inkl. sporbarhed skal opbevares i mindst 2 år.

I Dagrofa Foodservice finder du en lang række produkter med ’Bedre Dyrevelfærd ‘-mærket. Du kan finde inspiration på webshoppen, hvor du blandt andet kan finde lækre produkter fra Them Ost, Naturmælk og Arla!

Støt op om bedre dyrevelfærd

Find inspiration på webshoppen!

Gå til inspirationsliste