Fynske rødder møder japansk håndværk

Da Kondo i sin tid rejste til Japan for at lære det japanske køkken at kende, kunne han ikke bruge det, han havde lært i Danmark, til ret meget. Men det kan han nu. For Kondo har succesfuldt kombineret sine fynske rødder med japansk håndværk og altid med dyb respekt for råvaren, som ofte er en grøntsag.

Kondo er både født og opvokset på Fyn. Han har stået i lære på Munkebo Kro under Thomas Pasfall, og her lærte han det grundige håndværk. Eller som han selv udtrykker det, så lærte han at gøre tingene ordentligt. Da læretiden var overstået, tog Kondo til Japan for at lære det japanske køkken bedre at kende:

Teknikkerne og alt hvad jeg havde lært hjemmefra, kunne jeg ikke bruge til meget her. Så den måde, som grøntsager og råvarer i det hele taget blev håndteret på og filosofien om at bruge alt, tog jeg i stedet med mig hjem. Det har jeg så kombineret med det, jeg lærte på Munkebo Kro, forklarer han.

Det spirer i de danske køkkener

Lige nu spirer grøntsagerne frem i de danske køkkener. Både rent bogstaveligt, men også i overført betydning, fordi flere restauranter satser på grøntsager og rene vegetariske menuer.

Jeg glæder mig virkelig til at komme i gang med at bruge nogle af de mange dejlige danske råvarer. Asparges fra Sydfyn er der altså ikke noget, der kan slå”, siger Kondo. Sorry Søren (Wiuff, red.), du er sød og laver super skønne asparges oppe i Lammefjorden, men der er altså ikke noget, der slår Jakob Jakobsens. Dem er jeg altså vokset op med, og det vækker mange barndomsminder at spise dem, siger han og fortsætter: Men det er jo en fantastisk sæson, vi går ind i nu med asparges, nye ærter, rabarber, radiser, majroer og hvad der ellers vælter op af jorden.

Med Kondos erfaring fra Japan er det interessant at spørge lidt ind til, hvordan han ser fremtiden – dels for sig selv, men også for restaurantscenen i Danmark.

Jeg tror, vi vil komme til at se mere til japansk snackmad eller street food. Der er et sted på Nørrebro, Kuma, ejet af en fyr, der hedder Emil. Det er super godt, og det skal alle prøve.Ramen er jo også rigtig stort, så jeg er sikker på, at det asiatiske køkken fortsat vil være en stor del af den danske madscene. Jeg håber bare på, at folk snart stopper med at åbne flere sushirestauranter – dem har vi vist nok af, siger han med et smil.

Dejlig mad med en klar profil

Selv har jeg en ambition eller drøm om at åbne et lille sted, a la ”Kappo”, som jeg også arbejdede på i Tokyo, hvor man sidder i baren med plads til få gæster. Så laver man bare noget rigtig dejlig mad, og det behøver ikke at være eksklusivt. Det skal bare have en klar profil. Jeg vil gerne have det sammen med en, som kan lave drinks og drikkevarer, der passer til. Det vil være den perfekte måde at kombinere det håndværk, jeg lærte i Japan, med de bedste grøntsager fra lokalområdet, afslutter han.

 

Herunder får du to opskrifter fra Kondo med inspiration hentet i Japan. Klik og bliv inspireret til dit eget menukort.

Fynske rødder møder japansk håndværk

Kondo Sasaki er halvt japaner og halvt fynbo. Han er uddannet kok fra Munkebo Kro og har også arbejdet på bl.a. Restaurant Tsuyama i Tokyo, Kadeau, Restaurant Herman, Nimb og Pony. Han har lavet japansk mad i Go’Morgen Danmark og været gæstedommer i tv-programmet Masterchef.