Log på webshoppen

Gló. Ren sund fornuft fra Island

Gló betyder glød. Og indre glød er netop, hvad man får af god, sund mad fra Glós køkken. Vi har mødt stifteren af konceptet, den islandske maddesigner Sólveig Eiriksdottir, for at fortælle dig en inspirerende historie om en kvinde, som gerne vil give sit bidrag til en bedre verden i smukke omgivelser.

Filosofien bag Gló er så enkel, at den kan udtrykkes i én sætning: Gló er sund og velsmagende mad til rimelige priser, man ikke skal vente for længe på. Samtidig er konceptet et lille bidrag til en sundere og mere bæredygtig verden. Menuen er overvejende vegansk, men der er også mulighed for at få kød i sin burger eller salat. De fleste af retterne serveres i bowls, som man enten kan nyde i restauranten eller tage med sig på farten.

Bag Gló står islandske Sólveig Eiriksdottir – også kaldet Solla. Og efter 38 år som vegetar har hun en stærk idé om, hvad der skal til for at tilbyde spiseoplevelser med sund mad i lækre omgivelser.

Mange mennesker forbinder sund mad med kedelig mad i kedelige omgivelser. De tror simpelthen, at smagsløgene sulter. Og det er den forestilling, jeg gerne vil lave om på, forklarer Solla.

Herudover ved hun af egen bitter erfaring, at det igennem mange år har været svært for en vegetar at finde ordentlig mad, når det skal gå hurtigt. Så der manglede simpelthen et alternativ på markedet. Det alternativ åbnede i 2012 i Reykjavik på Island og blev hurtigt en stor succes. I dag tæller kæden 6 restauranter, hvoraf to findes uden for Island, nemlig i København. En i Magasin på Kongens Nytorv og en i Tivoli.

Bowls slår igennem

Trenden med bowls er for alvor slået igennem i de større byer. Kort fortalt er det en måde at spise på, hvor maden serveres i skåle med forskellige toppings. Bowls er som regel sunde retter, hvor rene råvarer og superfoods udgør en stor del. Men hvordan opstod idéen til Glós fortolkning af bowls?

Vi er oprindeligt inspireret af den globale trend med streetfood, og bowls blev vores måde at tænke streetfood på islandsk. Og i gamle dage spiste alle islændinge af bowls, som var lavet af asketræ, indtil de begyndte at spise af tallerkener. Så bowls bunder altså i en gammel islandsk tradition, forklarer Solla.

Island vs Danmark

Selv om Danmark har et historisk slægtskab med Island, er vores madkulturer meget forskellige. I Danmark dyrker vi det nordiske køkken og er påvirkede af traditioner fra de europæiske køkkener. Island er med sin placering i Atlanterhavet også under påvirkning fra USA og har desuden et andet klima end os til dyrkning af afgrøder. Og så er der smagen, for hvor islændingenes populæreste bowl er med vandmelonsalat, går den variant dårligt i Danmark, fordi den er for sød.

I København oplever jeg, at folk er meget fokuserede på, hvad de spiser. Og det elsker jeg. Her bruger vi kun halvt så meget kylling i vores salater, som vi gør på Island. Jeg tror, det hænger sammen med, at danskerne dyrker mere frugt og grønt end islændingene og derfor er mere vant til at spise det. Ja, selv jeres flæskesteg serverer I med fx grønkål, griner Solla.

Hun fremhæver danskernes stærke fokus på at spise sæsonens råvarer og ser det som en meget positiv ting. Og derfor er menuen hos Gló i København selvfølgelig også præget af, hvad sæsonerne har at byde på.

Økologisk mål

Gló i Danmark er ca. 90% økologisk og får grønt og kød leveret fra Årstiderne. Ambitionen er at blive 100% økologisk, så i takt med at flere krydderier og andre specialiteter fås økologisk, kommer de tættere på det mål. Siden begyndelsen af december har Gló og Årstiderne stået for salg af frugt og grønt i Magasin.

3 hurtige spørgsmål til Solla

Hvor finder man ny inspiration til vegetarisk mad?

Hos Erewhon i Los Angeles.

Hvad er der interesse for lige nu blandt jeres gæster?

Mange er begyndt at spørge efter retter uden nødder, så vi vil i fremtiden tilbyde nødder som et valgfrit alternativ.

Hvad bliver det nye inden for drikkevarer?

Vi åbner en tonicbar med koldpressede juicer, som vi mikser med ingredienser, der får krop og sind i balance. Og så serverer vi bulletproof coffee, som er en smørholdig kaffe, der mikses med MCT-olie udvundet fra kokosolien. Den både mætter og giver hjernen et kick. I Los Angeles har mange restauranter en bulletproof-menu.

En dybere mening

Da Solla blev vegetar i 1980 følte hun sig som en outsider, fordi hun var anderledes. Men med tiden begyndte hun at læse om vegetarisme, og hun fandt et fællesskab med andre vegetarer.

I den offentlige debat begyndte man at diskutere vandforbrug i forbindelse med kødproduktion. Og nu er vi nået til et punkt, hvor planeten skriger på kødfrie dage, forklarer hun.

Derfor er Gló et koncept, som er bygget op omkring en tankegang med fokus på bæredygtighed. I det globale perspektiv handler det om at begrænse kødforbruget af hensyn til miljø og sundhed. Og når de fire islandske restauranter får økologisk grønt leveret fra Årstiderne i Danmark, bliver varerne sejlet derop med skib, selv om det tager 5 dage. Fly koster for meget på CO2-kontoen i det globale regnskab. Også madspild er et vigtigt fokusområde, så pulpen fra rødbederne ender i vegetarbøffen, pulpen fra agurkejuicen bliver brugt i tzatzikien, og vandet fra kikærterne røres i mayonnaisen. Ja, selv servicen, gæsten får med til sin takeaway, er af nedbrydeligt bambus. Alt hænger sammen og skal give mening i Glós køkken.

Hvad med fremtiden?

Hos Gló tror de på, at fremtiden er økologisk. Og de er sikre på, at bæredygtighed er en nødvendighed. Derfor er de i gang med at udvikle alle opskrifter ud fra et princip om genanvendelse af så meget som overhovedet muligt. Hele køkkenets mindset er indstillet på, at intet genanvendeligt ryger i skraldespanden.

Glós udfordring i fremtiden bliver ikke at få styr på vores principper, for de er på plads. Vores fokusområde bliver at holde os på toppen af trends. Vi har fokus på smag og på at udvikle de omgivelser, vi serverer vores mad i. Og som midaldrende kvinde elsker jeg at uddanne det unge personale til at spise vores mad og lære dem nødvendigheden af at bruge selv spidsen af en agurk. Man kan vel kalde det for en slags undergrundsuddannelse, siger Solla.

Gló er sat på kloden for at give bedre spiseoplevelser, men også for at få gæsterne til at forholde sig til, hvad de reelt spiser. Derfor er ærlighed og gennemsigtighed meget vigtige værdier. Men Gló er også sat på kloden for at gøre op med forestillingen om, at vegetarisk mad skal indtages på en tarvelig plastikstol.

Jeg elsker at sidde og betragte vores gæster og se deres reaktion, når de ser sig omkring. Engang sagde en gæst til mig, at hun følte, hun sad i en fastfoodversion af Noma. Det gjorde mig virkelig glad, afslutter Solla.

Gló. Ren sund fornuft fra Island

Om Gló

Solla åbnede sin første Gló på Island i 2012. I dag ligger der fire restauranter på Island og to i København, i henholdsvis Magasin på Kongens Nytorv og i Tivoli. Gló serverer overvejende vegansk mad i bowls, men har også kød på menuen. Herudover tilbyder de et bredt udvalg af koldpressede juicer, grød, raw-kager og kaffe.

Solla er vokset op i 60’erne på Island med visionære forældre, som havde meget fokus på bæredygtighed. Så lidt som muligt gik til spilde, og når Solla var på besøg hos venner, ledte hun forgæves efter skraldespanden til kompost. Allerede i Sollas barndom var kødfrie dage en helt naturlig ting.

Se seneste nyheder