Stjernerne flytter til Forkantsdanmark

En tour de Michelin i Forkantsdanmark viser, at stjernerne er rykket uden for storbyerne. Mod vest til Henne Kirkeby og mod øst til Bornholm. Men hvad har det reelt betydet for Henne, Hørve, Fredericia, Præstø og Åkirkeby pludselig at stå opført i verdens vigtigste spiseguide?

Der er en god tendens i Danmark. Og i resten af verden. For i disse år rykker mange af de rigtigt dygtige kokke ud af storbyerne. De vil tættere på naturen og have muligheden for at dyrke deres egne grøntsager for at skabe et lokalt og unikt køkken. Det er heldigvis også gået op for Michelin-guiden.

Men vi skal ikke mere end 5 år tilbage, før det var en utopi, at steder som Åkirkeby, Fredericia, Præstø, Hørve og Henne ville få en eller flere Michelin-stjerner. På kort tid er der lavet om på det, så det naturlige spørgsmål er selvfølgelig, hvad det betyder for de små samfund?

Smitter af på hele kommunen

Hotel Frederiksminde ligger i Præstø i Vordingborg Kommune. Og på borgmesterkontoret vækker det glæde hos Knud Larsen, at kommunen har fået en Michelin-restaurant.

Vi har længe vidst, at Hotel Frederiksmindes restaurant hører til blandt de allerbedste i Danmark. Med den fortjente hæder til Hotel Frederiksminde er Vordingborg Kommune nu for alvor sat på gastronomiens Danmarkskort, og jeg er sikker på, at det vil betyde endnu flere gæster til Præstø. Og de skal nok få øjnene op for vores dejlige område, siger Knud Larsen.

Fra en til to stjerner

Også i Henne Kirkeby blev der uddelt stjerner. Og endda som den første restaurant i provinsen gik Henne Kirkeby Kro fra en stjerne (2016) til i år at få to stjerner. Redaktør på Michelin guide Nordic Countries 2017, Rebecca Burr, begrunder med at Paul Cunningham og hans team på Henne Kirkeby Kro laver sublim velsmagende, klassiske retter, som hylder den lokale fødevarerigdom.

Paul Cunningham er glad for anerkendelsen:

I vores verden er de stjerner et klap på skulderen. Jeg havde aldrig forestillet mig, at vi skulle gå fra én til to stjerner på 12 måneder. At gå fra en stjerne til to er meget surrealistisk, siger han.

Efter uddelingen af stjerner er mange madentusiasters øjne rettede mod gourmetrestauranterne. Ofte ser man reservationerne strømme ind, og efter uddelingen gik Henne Kirkeby Kros hjemmeside da også ned. Så der er ingen tvivl om, at stjernerne også langt ude mod vest har enorm betydning.

En holdpræstation

Også Ti Trin Ned i Fredericia tog i år et gevaldigt step op på rangstigen, da de fik deres første stjerne i Michelin-guiden.

Det er meget overraskende. Vi har da krydset fingre, men stadig ikke turdet håbe på det. Så det er en enorm overraskelse for hele holdet på Ti Trin Ned. Det er vel det ultimative, man kan opnå? Og så er det et kæmpe skulderklap til hele personalegruppen, siger køkkenchef Rainer Gassner.

Hele øen får del i stjernen

På Bornholm fortæller Rasmus Kofoed fra Kadeau:

Vi fik et chok. Men vi ville meget gerne opleve det, vi gjorde i år. Nemlig at Michelin-stjernen kom til Bornholm.

For i år er det nemlig første gang, at tre restauranter, der ligger uden for storbyerne Aarhus og København, modtager en Michelin-stjerne. Og Rasmus Kofoed er ikke i tvivl om, at stjernen ikke bare får betydning for Kadeau, men for hele Bornholm.

Øens øvrige restaurationer vil også nyde godt af Michelin-stjernen. Folk kan jo ikke kun spise hos os, når de kommer til Bornholm, siger han med et smil.

Selvom danske restauranter har haft Michelinstjerner siden 1983, var det først i 2016, at guidens inspektører kom ud i provinsen. Og det har været med til at tænde håbet hos mange kokke rundt omkring i Danmark. Så mon ikke det vil resultere i mange flere stjerner til Forkantsdanmark?

 

Listen over Michelin-stjerner uden for storbyerne indeholder nu: Restaurant Frederiksminde i Præstø, Henne Kirkeby Kro i Henne strand, Dragsholm Slot i Hørve, Ti Trin Ned i Fredericia og Kadeau i Åkirkeby på Bornholm.

Seneste nyheder