Verden bliver mere grøn

Når gartneriet Legro søger nye løsninger, går de ikke efter de lavthængende frugter, for det kræver tålmodighed at så et frø og få det til at spire. Og så er det lige meget, om frøet er en ny økologisk basilikumsort eller symboliserer en idé til at gøre gartneriets profil endnu mere grøn.

Gartneriet Legro, lidt uden for Karlslunde, har siden 1958 haft begge ben solidt plantet i begrebet urban gardening, som har rod i bæredygtige principper og lokal dyrkning. Og den væsentligste årsag til, at gartneriet stadig er her 60 år senere, skal findes i gartneriets evne til hele tiden at tilpasse sig det marked, de leverer til i dag – og ikke mindst i morgen. Johnny E. Petersen fra Legro tager os med på en tur rundt blandt frodige, aromatiske rækker af alt fra peberkarse, estragon og ærteskud til stevia, amerikansk brøndkarse og rucolasennep. Og mens han lader os smage både stærkt, bittert og sødt, fortæller han med stor entusiasme om vigtigheden i at tænke frem i tiden og ikke mindst kende sin målgruppe.

Vi sigter hele tiden efter noget, der ligger 5-10 år frem i tiden. For sagen er, at hvis vi ikke tester nye ting af og konstant sigter efter nye mål, er vi her ikke om fem år. Det er en hård proces, hvor timingen er altafgørende for en succes. Så vi tænker hele tiden på, hvem vi kan gøre noget for. Og skal det lykkes, skal vi samarbejde med nogen, der også gerne vil os. Producerer vi en krydderurt, som køkkenerne gerne vil bruge, skal den nok blive solgt. Men den dag vi glemmer vores målgruppe, går det galt. Det handler om at eksekvere og turde tage chancen, fortæller Johnny.

Ny grøn pris i Den Danske Spiseguide

En tæt dialog med den branche, Legro leverer til, er altså alfa og omega. Og derfor er virksomheden sponsor af flere kategorier i Den Danske Spiseguide, da det er en god og naturlig indgang til de professionelle køkkener. Og netop i år har guiden indstiftet en ny pris, ”Årets Grønne Menu/Restaurant”, som ligger naturligt til Legro. Bent Christensen, som siden 1978 har udgivet Den Danske Spiseguide, forklarer

Vi ser en fremherskende tendens inden for de grønne retter, og det er virkelig et område, hvor der sker meget. Så det har vi i år valgt også at fokusere på i guiden. Udvalget af grønt stiger stadigt, og det optager en stor del af befolkningen, så det er uden tvivl kommet for at blive.

Johnny forklarer samarbejdet med de professionelle køkkener

Vi tager os gerne den tid, det tager at spørge ind til, hvad køkkenerne vil have. Det mindste antal vi dyrker af en sort, er 90 planter. Køkkenerne forstår ikke altid, at vi er villige til det, men lige pludselig bliver en af planterne til den nye skovsyre, hvor vi dyrker 100 render. Så derfor stræber vi efter at arbejde med 120 forskellige urter igennem året.

Stærk grøn profil

Legro har en stærk grøn profil, både hvad angår økologi og energi. En stor del af produktionsprocessen er økologisk, selv om nogle af produkterne faktisk sælges konventionelt. Gartneriet bruger ingen kemisk sprøjtning, men sætter nyttedyr ind. Det eneste de gør, er at gøde i renderne og ovenfra. Virksomheden er desuden CO2-neutral og kører på 100% grøn energi fra vindmøllestrøm. Og inden længe vil de biler, der henter varerne, også køre på el.

Vi er 100% grøn energi, 100% sprøjtefri, og på bæredygtighed ligger vi over 90%, for det er fremtiden, fortæller Johnny med en tilfreds smil.

Et sundt arbejdsmiljø

Miljøet er i det hele taget top of mind hos Legro – også når det handler om arbejdsmiljø og skånsom produktion. Det er en solskinsdag i gartneriet, hver gang de kan forbedre arbejdsmiljøet og fjerne en tung byrde fra en medarbejders skulder. Og så er det lige meget, om det handler om at lave et bord, som passer i højden eller finde en måtte at stå på. Gartnerierhvervet er præget af tungt arbejde, og Johnny tænker tilbage på dengang, han som helt grøn gartner arbejdede på planteskole og godt kunne have brugt en hjælpende hånd til det tunge gravearbejde fra eksempelvis en drone.

Fremtidens gartnere kommer til at lære noget om digital teknologi, fordi den kommer til at lave slavearbejdet. Hvem skulle have troet, at en drone ville kunne løfte 60 kg? Så skånsom produktion handler altså i høj grad om de digitale underværker, men hvor det er os, der styrer teknologien og ikke omvendt, siger han.

Fremtiden tilhører de grønne

En af Legros vigtigste fremtidige roller bliver for det første at understrege vigtigheden af nærhedsprincippet. Det betyder, at gartneriet sigter mod at blive 100% bæredygtigt. For det andet har gartneriet fokus på at få os alle til at forstå, hvilken værdi krydderurter har for vores kost og dermed vores sundhed. Johnny forklarer

Krydderurter kan være med til at mindske overforbruget af mad, fordi de skaber en mæthedsfornemmelse. Det er præcis det, vi arbejder med lige nu. Går du 1000 år tilbage i danmarkshistorien, vidste man det allerede. Man spiste mange urter mod lidelser, men man fik også den ernæringsmæssige gevinst. I dag har vi selvfølgelig en større forståelse af, hvor vigtigt det er at spise varieret. Så vores viden er altså ikke gået tabt, den er bare blevet forlagt, forklarer han.

Interessen for grønt er stødt stigende, så spørgsmålet er, om Legro kan se skoven for bare træer, for der er mange ting at tage fat på i årene, der kommer. Men Johnny garanterer, at de lytter godt efter for at finde ud af, hvilken vej verden går. Og alt tyder på, at den vej bliver grøn.

Verden bliver mere grøn

Legro er et familieejet dansk gartneri, som siden 1958 har leveret grønt til både detailbranchen og de professionelle køkkener. Gartneriet har en stærk grøn profil og har et CO2-neutralt energiforbrug.