Decembermorgen med hjertevarme krydderier – 5 tips til morgenbrasserie

Adventsbrunch, executive breakfast, hjertevarm morgenmad eller tidlig hyggestund – uanset hvordan du griber din morgenservering an, er det vigtigt at give den et strejf af december. I Danmark har julen nemlig sin helt egen palette af julekrydderier. Det gælder i særlig grad nelliker, kanel, allehånde og kardemomme. Stjerneanis, ingefær og muskat hører også til julens smagsunivers. Her får du små tips til dit morgenbrasserie i december, højt mod nord!

Op mod jul kan du byde på mange skønne smage. Gå aromatisk til værks på en nem og julenordisk måde. Det handler blandt andet om at indtænke krydderier, der fremkalder juleassociationer, hygge, varme og nærvær – også i morgenserveringen. Uden de helt store forberedelser. Her har vi sammensat en nem decembermorgen-menu, som består af 5 små serveringer, der på kryds og tværs egner sig i mindre portionsskåle, stykserveret eller som en samlet menu på større morgenbuffeter.

 

Morgen-gløgg på æblejuice, ingefærsirup og nellike.

Omelet med palmekål, muskat og Grambogård-skinken.

Flower sprout-salat med quinoa, mandler og allehånde-drysset bacon fra Grambogård Dyrevelfærd.

Kardemomme-croissant med kanelkrydret æble og Grubelagret Ost fra Daugbjerg Kalkmine.

Appelsinkompot indkogt med dadler og stjerneanis til Camembert fra Hårbølle fra Vestmøn.

 

De 5 små retter serveres sammen med et par gode rugbrød (se 4 bud på lækkert rugbrød her), smør og nøddenutella, et par stemningsgivende grankviste og kogler som hygge og glædelig jul-gestus.  

 

Tips til hvordan du gør: 

 

Morgen-gløgg på æblejuice, ingefærsirup og nellike: 

Æblejuicen kan du selv presse af sæsonens æbler eller ved at koge æblejuice op med hele nelliker og stykker af ingefær samt lidt rørsukker. Køl det ned eller server den varm. Server fx i keramik og tilføj lidt hakket æble og/eller rosiner. 

 

Omelet med palmekål, muskat og Grambogård-skinken: 

Omeletten (eller røræg) laves på traditionel vis og drysses med lidt friskrevet muskatnød. Herpå lægges ristet palmekål og tynde skiver af Grambogård-skinken. Kan sprinkles med lidt ristet sennepsolie, der består af grov sennep rørt med ristet sesamolie. 

 

Flower sprout-salat med allehånde-drysset bacon fra Grambogård: 

Flower sprout plukkes i små buketter, drysses med kogt quinoa og ristede mandler. Toppes med sprøde skiver (eller tern) af bacon, der er krydret med allehånde. Ved servering kan salaten dryppes med lidt flydende honning. 

 

Kardemomme-croissant med kanelæble og Grubelagret Ost: 

Måske bager du i forvejen croissanter. Brug bare din opskrift og giv dejen et twist af stødt kardemomme. Alternativt kan du ”sne-drysse” en traditionel croissant med en blanding af flormelis og stødt kardemomme. Den kan serveres med en æblechutney krydret med kanel, som går fantastisk sammen med en god gourmetost, som fx den gode Grubelagrede Ost fra Daugbjerg/Thise Mejeri. 

 

Appelsinkompot med stjerneanis til Camembert fra Hårbølle: 

Ingen jul uden juleappelsiner. Her kogt ind til en sticky-tyk, aromatisk og karamelliseret kompot med et par hakkede dadler, hel stjerneanis og lys sirup. Den serveres til Dansk Camembert, evt. anrettet med et lille rødt og letbittert radicchioblad pr. mand. 

P.S.: Klementiner kan bruges i stedet for appelsiner.