Danske ærter er måske verdens bedste

I høstsæsonen, som varer ca. 2 måneder, høstes der med 6 specialbyggede ærtehøstere stort set døgnet rundt alle ugens dage. Høsterne slår ærterne ud af bælgene og kan derefter sortere så det kun er selve ærterne, der forlader marken.

Vores agronomer styrer hele processen fra såning, pleje af marken og til ærterne høstes. For at opnå den højeste kvalitet, som danske ærter er kendt for, (også uden for landets grænser) er markerne sået tidsmæssigt forskudt, så det (i den ideelle verden) passer med, at ærtemarkerne er modne til høst hen over hele høstperioden.

Når/hvis den danske sommer viser sig fra sin varmeste side i en længere periode, sker det jævnligt, at vi springer nogle marker over og lader ærterne blive tilbage på marken. Det er selvfølgelig ærgerligt – for vi skal betale landmanden for ærterne, også selvom de ikke høstes. Men alternativet ville være, at vi ville halte efter tidsplanen hele høstsæsonen, og alle ærter derfor ville være overmodne og tørre.

Vores ærtemarker ligger på Sydsjælland og Lolland/Falster, så vi hurtigt kan få transporteret ærterne til vores produktionsanlæg i Orehoved på Falster. Senest 3 timer efter høsten er ærterne indfrosne, hvilket gør, at ærternes farve, struktur og smag bevares. Da indfrysningen stopper nedbrydningen af næringsstofferne, betyder det også, at Cvitaminindholdet i ærterne selv efter 12 måneder på frost er højere end ferske ærter, som blot er 2 dage gamle.

En frisk verden på frost

Frigodans velsmagende og saftige danske ærter fås både som konventionelle og økologiske. Frigodan frosne grøntsager er frilandsdyrkede og er uden tilsætningsstoffer og konserveringsmidler. Grøntsagerne er rengjort, frosset og pakket i poser – intet andet.

Mange professionelle køkkener bruger i dag frosne såvel som friske/ferske grøntsager

Fortidens fordomme om, at friske grøntsager skulle være sundere end det frosne alternativ, er efterhånden en saga blot. Mangekøkkener bruger i dag både frisk og frost afhængigt af, hvilken ret der skal laves samt tilgængelighed i sæsonen og kvalitet.

En af de væsentligste grunde til, at frosne grøntsager typisk er billigere end friske, er, at der i alle led sker et minimum af spild. Det gælder lige fra marken, hvor grøntsagerne høstes til produktionsstedet, hvor der renses, skylles, blancheres, indfryses og sorteres. Og så til fødevaregrossistens lager, hvorfra produkterne distribueres til det endelige køkken, hvor grøntsagerne tilberedes.

Mad med mange grøntsager er både sund og velsmagende – friske som frosne, velbekomme!

Køb danske ærter fra Frigodan

Find vores udvalg af danske ærter fra Frigodan på vores webshop

Køb danske ærter  

Seneste nyheder