Røgeosten: Fynsk traditionsspise med næsten 200 år på bagen

Røgeosten har fået en renæssance de senere år. Der har været kampagner som ”rygeostens redning” og ”rygeostens dag” – og den traditionsrige fynske spise er at finde på menuen hos de fineste spisesteder rundt i Danmark.

Kirkeby & Thrane røgeost indgår som ingrediens i et stigende antal retter, overvejende forår og sommer. Mange nyder røgeost som et modspil til røget fi sk eller rørt op som hovedingrediens i den traditionsrige røgeostesalat med radiser og purløg. Hos Kirkeby & Thrane mærkes den stigende efterspørgsel på røgeost. Og på mejeriet, er der dagligt en lifl ig røgduft i de landlige omgivelser på Midtfyn, lige rundt om hjørnet fra de fynske alper.

Kirkeby & Thrane røgeost er en friskost, som er færdigproduceret på et par dage. Den friske mælk syrnes og lægges til dræning i dørslag. Derefter røges den over hvedehalm i kort tid og hermed opnås den milde, luftige ost med den karakteristiske røgsmag. Samtidig er vores røgeost også kendt for en den lækre smørbare konsistens og gyldne røgefarve på overfladen.

Kirkeby & Thrane røgeost produceres i flere varianter og størrelser. Blandt vores foodservice kunder er der specielt efterspørgsel på Røgeost sød og skum i 800 gram størrelse, og vi oplever en fortsat stigende efterspørgsel på vores økologiske varianter.

Kent Thrane, som driver mejeriet til daglig, er vokset op med den karakteristiske røgduft. Det var Kent Thranes oldemor, som startede produktionen af Thrane røgeost på Fyn helt tilbage i slutningen af 1930’erne. Efterfølgende drev Kents farfar og senere hans far produktionen af Thrane røgeost. Siden 1989 har Kent Thrane, som 4. generation af familien Thrane, været spydspids, i forhold til at føre familien Thranes originale røgeost-recept videre, så den fortsat kan nydes i storkøkkener/restauranter og på frokostbordene.

Find vores udvalg af røgeost fra Kirkeby & Thrane på webshoppen!

Tilberedning


Røgeostsalat: Prøv røgeosten som en lækker salat

Rør røgeost og creme fraiche sammen og smag til med salt og peber.

Vend agurker, radiser og purløg i.

Pynt med purløg og servér sammen med brød, smør og radiser.

Ingredienser


4 personer

200 g røgeost (skummetmælk)
2 dl creme fraiche 18%
1 tsk. groft salt
Friskkværnet peber
½ agurk (225 g) i små tern
125 g radiser i skiver
4 spsk. frisk klippet purløg

Prøv selv røgeosten

Find den fynske traditionsspise på webshoppen!

Køb her  

Seneste nyheder