Vi ønsker at styrke dansk gastronomi

Af Rasmus Palsgård

Når Arla Unika har valgt at være sponsor for Michelin Guide Nordic Countries 2018, er det først og fremmest med et ønske om at støtte og styrke dansk gastronomi. For når restauranterne bliver bedre, stiller de også højere krav til deres råvarer, og således løfter Michelin-stjernerne ikke blot de enkelte restauranter – de bidrager til et generelt højere niveau på den danske madscene. Direktør Alex Racoveanu og ostemand John Gynther forklarer.

Hvorfor har I valgt at blive sponsor for Michelin Guide Nordic Countries 2018?

Alex: Arla Unika er baseret på passion og lysten til at udvikle og skabe noget nyt, og for os er kokkene de bedste fortolkere af mad og dennes kultur. Derfor er det for os oplagt at støtte Guide Michelin i Norden, fordide netop sætter fokus på, hvilke kokke og restauranter der er de bedste, og derigennem er den med til at løfte branchen fremad.

Hvorfor er det vigtigt at støtte Guide Michelin?

John: Michelins tilstedeværelse på den danske restaurantscene er med til at give motivation til de mange dygtige kokke. Jo dygtigere branchen bliver, desto højere krav stiller den til os, der skal levere råvarerne. På den måde bliver vi også dygtigere. Det er vigtigt, at vi hele tiden udvikler os og aldrig stiller os tilfredse med det, vi har opnået.

Hos Arla Unika frembringer vi produkter, der tager udgangspunkt i og testes hos gastronomiens aktører, så vi føler et stærkt fællesskab med de restauranter, der er i betragtning til Michelin-stjerner. Vi lever i en form for symbiose, og vi er selvfølgelig interesserede i, at det går dem godt.

Alex: Michelin gør et stort arbejde for at udpege de bedste restauranter i landet, og det vil vi gerne bakke op om. Det motiverer kokkene til at dygtiggøre sig og skille sig ud, og vi er hele tiden på jagt efter nye ideer fra kokke, der kan være med til at udvikle vores produkter.

Har I noget tilfælles med Guide Michelin?

Alex: Michelins bedømmelseskriterier bygger i høj grad på råvarernes kvalitet, håndværket bag og kokkenes evne til at komme med deres eget udtryk, og det kan vi i høj grad associere os med hos Arla Unika.

John: Michelin er hele tiden på jagt efter dem, der arbejder på det højeste kvalitetsniveau. Det er det samme, vi søger efter, når vi udvikler nye produkter, og den fælles passion for at finde det ypperste gør det oplagt at være en del af projektet for os.

Vi ønsker at styrke dansk gastronomi

I kommer til at være til stede ved Michelins udgivelsesarrangement på Københavns Rådhus. Hvad kan man opleve fra jeres hånd?

Alex: Vi har en stand, hvor vi præsenterer tre af vores oste. Det drejer sig om vores lagrede havarti, Gammel Knas og vores blåskimmelost Høgelundgaard. Derudover har vi allieret os med kokken Rasmus Leck Fischer, der vil vise, hvordan man kan bruge vores seneste produkt, Karamel ten, som en del af en ret med kongekrabbe og brunet smør. For os er et arrangement som dette også en oplagt mulighed for at interagere med de mange dygtige kokke. Vi er ekstremt interesserede i deres feedback, fordi den er med til at rykke os fremad.

John: Gammel Knas og Høgelundgaard har vi valgt, fordi de er kendte ostetyper, som skiller sig ud inden for deres kategori. Man bliver overrasket over modningen og den knasende fornemmelse i Gammel Knas, og med Høgelundgaard ligger det spændende i, hvordan man kan lagre en blåskimmelost, så den får noter af frugt i stedet for bare at blive stærk. Når vi nu taler Michelin-restauranter, er Karamel Sten sjov, fordi den tilfører noget til vores andresanser. Den bliver typisk revet ligesom en trøffel, og det giver både noget visuelt samt en ny smag, man ikke er vant til inden for ostens verden, og den giver anledning til at stille spørgsmålstegn ved, hvad en ost kan være. Alle oste er for os gode eksempler på Arla Unikas dna: Der er ”no rules”. Vi vil skabe overraskelser og gøre folk nysgerrige, og vi glæder os til at vise ostene til de mange nordiske gæster uden for Danmark, der kommer til Michelin-uddelingen og måske ikke kender vores oste på forhånd.

Guide Michelin er langt fra det eneste, I støtter. Hvorfor er det vigtigt for jer at støtte dansk gastronomi som helhed?

Alex: Vi vil gerne udtrykke over for branchen, at vi bakker op hele vejen rundt, og at det ikke kun handler om eliten. Vi støtter flere dele af gastronomien f.eks. kokke- og konditorlandsholdet samt specifikke arrangementer såsom Årets Kok og Tjener og Sol over Gudhjem.

John: Som sponsor for Guide Michelin er vi glade for at kunne støtte op om de bedste og mest etablerede kokke, men det er lige så vigtigt for os at vise, at vi bakker op om de unge kokke og tjenere, der skal forme dansk gastronomi i fremtiden. Som en del af en stor koncern som Arla føler jeg dels, at det er vores pligt, men det gør mig virkelig også oprigtig stolt at være en del af eksempelvis Fonden Dansk Gastronomi, NaCl og Gastronomisk Undergrund, der alle støtter unge talenter. Som fagmand er jeg også rigtig stolt over, at vores produkter optræder ved disse arrangementer, hvor landets dygtigste er samlet.

Hvordan samarbejder I konkret med kokkene?

Alex: Arla Unika er Arlas læringsbase. Det er hos os, at de nye, kreative ideer opstår, og vores eksperimenterende produkter, Unika X, tester vi hos kokkene. Unika X er vores udviklingsserie af håndværksoste, der laves i meget små mængder. Vi har nogle ekstremt dygtige kokke herhjemme, og vi tror på, at det at bakke op om fremmende projekter, herunder Guide Michelin, er med til fortsat at hæve niveauet.

Vi ønsker at styrke dansk gastronomi

Om Arla Unika

Arla Unika tog sin spæde begyndelse i 2002, da en række kokke begyndte at efterlyse mere diversitet og nichedyrkning hos Arla. Det blev startskuddet til Arla Unika, hvor ensartethed blev skiftet ud med nyudvikling, passion for de skæve ideer og håndværk i yderste potens.