Opskrift: Økologisk Julerugbrød

Tilberedning


Vej alle ingredienser af i en skål. Vigtigt at dit vand er 35°C varmt. Så bliver dit brød mere elastisk og konsistensen mere saftig. Dejen æltes i en røremaskine i 20 min. ved langsom hastighed. 

Rugbrødsdejen tildækkes og hæver i skålen i 30 min. Herefter kommes dejen i en oliesmurt form (11x24cm) og glattes ud med en ske og lidt koldt vand. Drys græskarkerner med lidt rugmel på toppen.
Lad dit rugbrød hæve yderligere 60 min. tildækket og ved stuetemperatur. 

Tip:  

Rugbrød med stop madspild Tilsæt op til 100 g rest-grønsager, oste, nødder, mandler. Vandet kan også byttes ud med 50% øl eller mejeriprodukt. Kærnemælk og surmælksprodukter giver god smag til brød og bagværk. Vær opmærksom på bagetiden. Hvis du tilsætter grønt med ekstra væske, kan du med fordel bage 10 minutter ekstra.  

ChokoRugbar Tilsæt 200 gr hakket mørk chokolade og ½ dl vand. Del dejen i 20 lige store stykker og rul dem i hakkede hasselnødder. Lad dem efterhæve i 30 min. Bages i 12 min. ved 200°C (alm ovn). 

Sandwich Rugboller Del din rugbrødsdej i 8 boller på bagepapiret og brug en ske dyppet i kold vand til at forme dine sandwichboller. Lad dem være 8-10 cm i diameter og ens i tykkelse og form, så bager de bedre og mere ens. 

Ingredienser


Ingredienser, 1 rugbrød:

100 g økologiske rugflager  

150 g Grøn Fokus økologisk & Biodynamisk Rugmel   

50 g økologiske solsikkekerner   

50g økologiske hørfrø 

50 g økologiske græskarkerner 

50 g økologiske tranebær  

50 g valnødder  

125 g Grøn fokus økologisk Rug Sur  

8 g økologisk malt 

10 g flagesalt  

15 g økologisk frisk gær 

3 dl vand (35°C) 

2 dl økologisk juleøl gerne mørk og dyb