Opskrift: Økologisk Julerugbrød
Tilberedning
Vej alle ingredienser af i en skål. Vigtigt at dit vand er 35°C varmt. Så bliver dit brød mere elastisk og konsistensen mere saftig. Dejen æltes i en røremaskine i 20 min. ved langsom hastighed.
Rugbrødsdejen tildækkes og hæver i skålen i 30 min. Herefter kommes dejen i en oliesmurt form (11x24cm) og glattes ud med en ske og lidt koldt vand. Drys græskarkerner med lidt rugmel på toppen.
Lad dit rugbrød hæve yderligere 60 min. tildækket og ved stuetemperatur.
Tip:
Rugbrød med stop madspild Tilsæt op til 100 g rest-grønsager, oste, nødder, mandler. Vandet kan også byttes ud med 50% øl eller mejeriprodukt. Kærnemælk og surmælksprodukter giver god smag til brød og bagværk. Vær opmærksom på bagetiden. Hvis du tilsætter grønt med ekstra væske, kan du med fordel bage 10 minutter ekstra.
ChokoRugbar Tilsæt 200 gr hakket mørk chokolade og ½ dl vand. Del dejen i 20 lige store stykker og rul dem i hakkede hasselnødder. Lad dem efterhæve i 30 min. Bages i 12 min. ved 200°C (alm ovn).
Sandwich Rugboller Del din rugbrødsdej i 8 boller på bagepapiret og brug en ske dyppet i kold vand til at forme dine sandwichboller. Lad dem være 8-10 cm i diameter og ens i tykkelse og form, så bager de bedre og mere ens.
Ingredienser
Ingredienser, 1 rugbrød:
100 g økologiske rugflager
150 g Grøn Fokus økologisk & Biodynamisk Rugmel
50 g økologiske solsikkekerner
50g økologiske hørfrø
50 g økologiske græskarkerner
50 g økologiske tranebær
50 g valnødder
125 g Grøn fokus økologisk Rug Sur
8 g økologisk malt
10 g flagesalt
15 g økologisk frisk gær
3 dl vand (35°C)
2 dl økologisk juleøl gerne mørk og dyb