Dansk fisk i november 

Vær med til at sætte dansk fisk på menukortet. Vi er et land, med over 8.000 km kystlinje. Helt nøjagtigt 8.754 km med masser af frisk fisk fra dansk farvand (kilde: geo-datastyrelsen). Her sætter vi spot på de 8, der landes her i november. For dansk fisk er en fauna og kvalitetsråvare, der kan tilberedes i et utal af smagfulde variationer; dampet, stegt, røget, marineret, friteret, grillet, pocheret, youname-it. Et er sikkert: mange gæster og kunder vælger fisk, når de ikke spiser hjemme – og gerne dem fra dansk farvand (kilde: fiskerforum.dk). 

Kører du også med ”dagens danske fisk” på menuen? Her strør vi om os med små menutips, der matcher sæsonens fisk. For her i november er det højsæson for havtaske, skrubbe, torsk, lyssej, mørksej, sild, lange og muslinger.  

Det er kort sagt nu, de smager bedst, klimaaftrykket minimeres og prisen er fornuftig! 

kilde: et år i fiskens tegn, dagrofa foodservice. 

Husk: Om kort tid skal årets ret med fisk og skaldyr kåres. Spændende hvem der vinder og hvad der sættes på menuen. Det kan være en god inspirationskilde. Det er den 28. november, der dystes mellem 3 nominerede spisesteder, som er Formel B, Svinkløv Badehotel og Restaurant Oké  

Her får du 3 tips til fisk i november (små tips, der også kan bruges som inspiration til dine julefrokostmenuer):  

  1. Den med havtaske:

Friteret havtaske med palmekål og dildcreme 

Skær havtaske i mundrette fileter, panér dem i æg, rugmel og pankorasp. Sprød-fritér dem i vindruekerneolie, og anret dem sammen med smørristet palmekål (grønkål kan også bruges), der krydres med lidt revet muskat og serveres med en dildcreme af dildfrø, skalotteløg og creme fraiche. 

  1. Den med lyssej:

Rillette med lyssej, syltet græskar og røget kippers 

Damp lyssej i ovnen og køl af. Rør en rillette bestående af lyssej, hakkede syltede græskar, hakket og afdryppet kippers, skyr, mayo, grov sennep, lidt sukker, citron, salt og peber. Serveres fx med ristet rugbrød, pisket smør og masser af bredbladet persille. 

  1. Den med sild:

Hyldeblomstmarineret sild med stegte æbler, sellericreme og rødløg 

Vi tipper dig til at lade årets sild være hyldeblomstmarineret. En god hyldeblomstlage kan fx bestå af hyldeblomstsaft, æbleeddike, stjerneanis, rørsukker og lidt revet peberrod. Lagen kan du både bruge til dine stegte og syltede sild eller dine marinerede sild. Smagsmæssigt går silden særligt godt til pandestegte æbler, en sellericreme og mandolintynde rødløg i ringe.  

Sellericremen kan du lave af revet selleri, drænet yoghurt, lidt sukker, salt, peber og citronsaft.