Danske græskar i alle farver, former og størrelser
Græskar er for mange blevet et symbol på efteråret og især den (u)hyggelige, amerikanske højtid Halloween. Men det er også en lækker spise og kan bruges både i det søde og det salte køkken, hvor både det søde kød og de lækre kerner kan blive til delikate retter, dine gæster vil elske.
Egentlig er den præcise betegnelse et bær, men græskarrets udseende leder ikke ligefrem tankerne hen på de mange andre lækre bær, der ellers er at høste i efterårsmånederne. Ikke desto mindre er græskarret altså verdens største bær, på grund af dets indhold af talrige kerner. Udseendet varierer både i flere forskellige farver, former og størrelser; det kan både være aflangt som en spaghettisquash, rundt som det velkendte halloween-græskar eller pæreformet som butternutsquashen eksempelvis er det. Fælles for dem er, at de fleste af dem kan syltes, koges, bages, pureres eller dampes, og at de kan anvendes i det salte såvel som det søde køkken – Her er det kun fantasien, der sætter grænser!
Herunder giver vi dig tre bud på, hvordan du kan lade de lækre, smukke og alsidige græskar spille hovedrollen i dine retter, fra nu af og de næste mange måneder frem.
Opskrifter med græskar i centrum
Sorterne er talrige, og de mange forskellige græskar kan groft inddeles i tre hovedgrupper: de grå, de grønne og de orange.
De grå: fx. Crown Prince, Blue Ballet og Butternut Squash
Disse græskar er kendetegnet ved et højt indhold af tørstof, som betyder, at de ikke bliver så vandede ved tilberedning. Derfor er denne type græskar velegnet til bagning, stegning/frittering eller mos.
De grønne: fx. Delica
Disse græskar er kendetegnet ved højt sukkerindhold og lavere tørstofindhold end de grå. den søde smag gør grønne græskar velegnet til desserter.
De orange: fx. Hokkaido
Disse græskar er kendetgnet ved en sød nøddeagtig smag og har et lavt tørstofindhold. De er meget velegnede til puré og supper.