Den evige favorit på julefrokostbordet – Fiskefileten

Den klassiske julefrokostmad er en højt elsket kategori af dejlige retter, med masser af smag og lækre råvarer. Én af de mest populære retter på det kolde bord, er den sprøde fiskefilet, klassisk serveret med remoulade og citron. Fiskefileten af panerede rødspætter er en sand publikumsbasker hele året rundt. Den kan spises både til aftensmad og på de kolde bord både til påskefrokosten og ikke mindst til julefrokosten.

Med øko-panerede rødspættefileter fra Thorup Strand får du én af de gamle kendinge på julens bord, i en dansk, sprød og naturskånsomt fisket udgave.

Thorup Strand Kystfiskerlaug er stiftet for at sikre partsfiskeriets overlevelser i Thorup Strand. For år tilbage blev fiskeripolitikken i EU (og dermed i Danmark) privatiseret og kvotebestemt. Det betød kort fortalt, at retten til at fange fisk i de danske farvande ikke længere var en ret, som alle fiskere i Danmark havde. Retten blev taget fra fiskerne og givet til dem, der på det tidspunkt var bådejere. Det betød, at små fiskelejer som Thorup Strand på kort tid mistede over halvdelen af sine fartøjer. Det var for at standse denne truende udvikling af kystfiskersamfundet, at flertallet af fiskerne (ca. 20 fiskerfamilier) i Thorup Strand besluttede sig for at gå sammen og danne et fælles kystfiskerlaug. I fællesskab købte og opbyggede de en varig pulje af fiskerettigheder, der nu er ejet af alle partsfiskerfamilier, som er med i lauget.

Et skånsomt fiskeri, som det i Thorup Strand, kan let blive klemt i et politisk kvotelandskab, som har en tendens til at tilgodese stordriftsfiskeri og kvotekonger. Derfor er kystlaugfiskerne i Thorup Strand også medlem af Foreningen for Skånsomt kystfiskeri.

Ca. 200 dage om året tager fiskerne fra Thorup Strand på hav og bringer fisk i land. Fisk fra det salte og brusende Skagerrak og fra Nordsøen smager helt anderledes end fisken fra det mere brakke vand i de indre farvande og især i Østersøen.

 

Smørstegt rødspætte med øko-panering fra Thorup Strand i juleklæder

Smørrebrødet kan juledrejes og består grundlæggende af 1 skive surdejsrugbrød og 1 fiskefilet med øko-panering á 50-70 gram, der smørsteges.

Her serveret med klassisk tilbehør, en hjemmerørt remoulade og citron:

 • Lav en remoulade:
  • 1 spsk. pickles
  • 1 spsk. ravigotte sauce
  • 2 spsk. piccalilly puré
  • 2 spsk. hjemmerørt mayo
  • salt og peber
 • Vend det hele sammen og smag til
 • Læg de lune fiskefileter på brødet
 • Afslut anretningen med friskkværnet peber og et drys flagesalt og top retten med friske krydderurter.

Voíla – og du er klar til at sætte julens smørrebrød på din sæsonmenu

Velbekomme!

 

Se de lækre, øko-panerede rødspætter fra Thorup Strand på vores webshop her

Se på webshop her!