Frugt & Grønt i sæson: Januar

Nyt år – Nye lækre sprøde grøntsager på menuen.

For mange markerer starten på et nyt år blandt andet nye ønsker for fremtiden, nye forsætter for hverdagen og ikke mindst nye madvaner. På bagkant af den fede og søde julemad, trænger mange af dine gæster sikkert til at sætte tænderne i de grove grøntsager og friske smage, som januar måneds råvarer kan byde på.

Glæd dig fx til at servere en vifte af lækre rodfrugter og flere forskellige slags sprød og smagfuld kål.

Vi har samlet fem af vores favoritter i januar måned herunder, og giver dig samtidig et lillle indblik i kartoflens univers, der byder på mange forskellige sorter i disse vintermåneder.

Pastinakken kan du kende på, at selve toppen går lidt ned i roden, den har derfor en lille “nakke”. Sådan kan du kende den fra persilleroden.

Den kommer oprindeligt fra Central- og Sydeuropa, hvor den har været anvendt i flere årtusinder.

Du kan koge den, bage den, eller give den en lækker stegeskorpe, så sukkerstofferne karamelliseres godt, og sødmen fremhæves.

Jordskokken er i familie med solsikken, og der er ikke meget der overgår en jordskokkemark i blomst med sine smukke gule blomster, der lyser op og spreder glæde.

Den stammer oprindeligt fra Nordamerika, hvor indianerne dyrkede den i århunrede, førs europæerne tog den med over Atlanten. Den er ideel at dyrke i det danske klima, da den tåler både sol og frost og sjældent er udsat for skadedyr og sygdom.

Vask knolden godt, skær den i tynde skiver på et mandolinjern og spis den rå i en vintersalat, hvor den agere sprødt element. Eller bag den godt af i ovnen, så fremhæves den søde og nøddeagtige smag.

Skorzonerroden stammer oprindeligt fra Sud- og Mellemeuropa, hvor den stadig gror vildt i græsgange og bjergområder. Får den lov til at blomster, minder blomsten om en mælkebøtte, men den er 60-100 cm høj.

Smagen leder tankerne hen på asparges, med en undertone af nødder. Den skal skrælles før brug, og hvis du vil undgå at de rå skrællede skorzonerrødder oxoderer, kan du lægge dem i lidt vand med citronsaft. Sauter de skrællede rødder på panden i godt med smør, eller bag dem i ovnen.

På engelsk hedder den ‘black kale’ og ‘svartkål’ på svensk, men når man ser på den, kan det virke mere retvisende at vi i Danmark kalder den palmekål. Den stammer oprindeligt fra Italien, hvor den daterer helt tilbage til 1800-tallet.

Palmekålen har hurtigt vundet indpas i de danske køkkener på grund af sine alsidighed og gode smag, og den kan bruges meget bredt i dine serveringer. Den kan nemlig både spises rå, blancheres eller steges på panden, og den kan også tilføjes som ingrediens i sammenkogte retter eller supper – Fx i den klassiske italienske minestrone. 

Flowersprouts er en krydsning mellem rosenkål og grønkål. Ligesom rosenkål vokser den op ad stokken på planten, der bliver op til en lille meter høj. Den bliver først rigtig god, når den har fået lidt frost og derfor er den også først at få i vintermånederne. Den har en mild og sød smag, og den udformning gør den lidt mere samarbejdsvillig end rosenkålen.

Shop alle månedens råvarer

Klik her!   

Brug knolden!

Kartoflen har sit helt eget kæmpe univers med tusindvis af forskellige sorter, som hver er helt unik. De findes i alverdens forskellige farver med hver sin egenskab. En bagekartoffel er da heller ikke blot en bagekartoffel, der er blevet for stor. Den kræver nemlig det helt rigtige tørstofindhold for at have de gode bageegenskaber.  

Ens for alle sorter gælder det dog, at kartoflen har gode mættende egenskaber, og er én af de fødevarer, der giver størst mæthed for færrest kalorier. Derudover er kartoflen fra naturens side en god kilde til C-vitamin (kilde: Altomkost.dk). 

Skal du servere kartoffelmos, kogte eller ovnbagte kartofler, pomfritter eller chips? Find alle vores mange sorter i webshoppen og find netop den kartoffel, der egner sig bedst. 

 

Vidste du?

…at det kan tage op til 15 år fra genetiske kombinationer krydses, til en ny kartoffelsort er på markedet?
…at en bagekartoffel ikke bare er en kartoffel, der er blevet for stor?

 

Udfyld formularen herunder og få tilsendt sæsonplakaterne til print samt skrivebordsbaggrunde til din computer.