Hvid vinter på menukortet: Vi zoomer ind på den nye nul-tendens

Først var det veganuary – og nu er det tid til hvid vinter. Tendensen er klar. Flere og flere gæster efterspørger øl og vin uden alkohol og går helt bevidst uden om indholdet af alkohol. Samtidig ønsker gæsterne drikke med smag som alternativ til søde safter, danskvand eller lignende. Som vært er du måske allerede i gang? For antallet af gæster, der går efter drikkevarer uden alkohol og/eller low alcohol, bare stiger og stiger. Og ifølge FødevareWatch stiger efterspørgslen i en fart, der ikke før er set.

Læs med her, hvor vi har udvalgt en lille håndfuld alkoholfrie favoritter til dit kort og sat gastronomisk ID på, så det er nemt for dig at udvælge, målrette og madmatche dine alkoholfrie serveringer.

Skal det være med eller uden alkohol? Gør bare mere plads til de alkoholfrie drikkemenuer på kortet. For de vækster i popularitet. Faktisk så meget, at de her og nu er den nye norm, forstået på den måde at ”uden/non” er blevet cool.

Nu sejler vi op ad den alkoholfrie å. Helt nøjagtigt ønsker 72 % af danskerne aktivt at mindske eller balancere deres alkoholforbrug for at holde en sundere livsstil. Og ifølge Bryggeriforeningen er der nok at vælge imellem. For 10 år siden var der to alkoholfrie øl på markedet – i dag er der knap 100 at vælge imellem. Tendensen peger kun i én retning; dine gæster vil i stigende grad gå efter nul procent.

Samtidig er livsstilen ”Sober Curious” voksende på verdensplan. Det går ud på, at flere og flere bare stille og roligt er blevet nysgerrige på, hvad en ædru livsstil kan give dem. Gruppen af ”de ædru-nysgerrige” stiger i takt med et øget fokus på sundhed. Flere træner, selvudvikler og fravælger cigaretter, kød og gluten. Et naturligt næste skridt er også at skrue ned for alkoholen.

Fakta: En øl må ifølge dansk lovgivning betegnes som alkoholfri, hvis alkoholprocenten er på 0,5 eller derunder. Lovgivningen tillader en lille mængde alkohol, fordi der kan forekomme restalkohol og gærede sukkerstoffer i føde- og drikkevarer. Kilde: Bryggeriforeningen.

Hvid vinter

Her i februar kan du fx invitere på ”Hvid Vinter”. Gør som de kendte fra Brewdog, der efter sigende var de allerførste til at invitere på verdens første alkoholfrie bar.

Den fulde smagsoplevelse – bare uden alkohol og ”no worries”. I serveringsmomentet kan du fx kræse lidt ekstra om serveringen ved at skænke i særligt lækre glas, fortælle om smagen eller måske tilføje et par små salte snacks, der går godt til. Her kan vi naturligvis ikke komme omkring alle alkoholfrie øl- og vinvarianter, m af de populære, så der er lidt for enhver smag og foodmatch:

 

Den fashionable med noter af blomster og tropiske frugter

TSBC Anarkist Hazy IPA 0,5%
Serveringstip: Går godt til sushi, vegetarretter, poke bowls, salte snacks og lyse og lette retter.

Den nordiske med rensende effekt

Carlsberg Nordic Pilsner 0,5 % (0,5)

Serveringstip: Går godt til tapas, krydrede retter, oste og sandwiches med og uden kød.

Den læskende med nul-komma-nul

Heinken 0,0%

Serveringstip: Pilsner, der går godt til fx pasta, pizza, burger og sandwiches.

Den amerikanske og tørhumlede

Brooklyn special effects 0,4 % (0,4)

Serveringstip: Med et højt indhold af bitterhed går den særligt godt til grillretter og BBQ-lignende menuer.

 

Til de vinglade gæster:

Chateau Del ISH er et godt eksempel på en banebrydende og nytænkende serie af alkoholfrie vine. Eksempelvis er Sparkling White lavet på ugærede druer med en perlende frisk smag af pære, fersken og meloner. På samme måde har fx vinhuset Leitz specialiseret sig i alkoholfrie topvine med vinøs karakter, der går overraskende godt til nordiske sæson-råvarer. Måske kender du også København Kombucha eller Copenhagen Sparkling Tea, der på økologisk og elegant vis byder på fermenterede og mousserende drikke, der kan løfte enhver gourmetoplevelse og er baseret på te?

Ja, der er nok at vælge imellem – og det er blot et par hints, tips og inspirationer til dig og dine gæster – og ikke mindst dit alkoholfrie drikkekort.

Kilder:

www.fodevarewatch.dk – alkoholfri øl rider videre på en stigende popularitetsbølge
www.carlsbergdanmark.dk – Øl på Madscenen
www.bryggeriforeningen.dk – Tal om øl/medlemmernes salg af alkoholfri øl
www.kommunikationsforum.dk – Sober Curious er det nye sort/nu er vi færdige med druk
www.carlsbergdanmark.dk – Øl på madscenen

Se vores sortiment af alkoholfrie drikke