Kulinarisk kolorit med kål og co.! -Tid til kålsalater

Grønkål, rosenkål, rødkål, palmekål og økologiske, røde savoykål er blot nogle af de herligheder, der topper lige nu. Dertil kommer de lilla gulerødder og æbler som Cox Orange og Pigeon. Her får du tips til at gøre kål på kålen og gribe guleroden, så månedens menuer får smæk på farverne og smagen via tilberedningen. 

Uanset om du er til de gamle nordiske kålsorter som rød Cabeza eller grønkål og rosenkål på stok, så bugner december af rustikke kålsalater, fermenteret kimchi, brændte kål, kål over bål og syltet rødkål kogt med ribssaft og varme krydderier som allehånde, nellike og kanel. Og særligt til dig, der går efter frisk grønt og frugt fra nærlokale gårdproducenter, har vi alt det bedste fra Søris, Grønholtegård, Rønnely og Torup Bakkegård. Det er blandt andet med råvarer herfra, du får 5 hurtige menu-tips til månedens grønt og frugt: 

Fermenteret rødkåls-kimchi af rød Cabeza med lilla gulerod og ingefær 

Knasende sprød kålsalat med ristede kikærter, hasselnødder, Pigeon-tern og sennepshonning 

Brændt grønkål med Cox Orange-relish og valnøddeolie 

Bacon-confiteret rosenkål på stok med fileter af juleappelsin og kerner fra granatæble 

Ristet savoysalat med blå ost (Vadehavsblue), tørrede tranebær og mandler 

 

Kantinetip 1: Alle kålsalater går godt til fx marineret sild, stegt sild, gravad fisk, friteret fisk, sprængt skinkeculotte, ribbensteg med sprød svær, julefrikadeller, kålpølse eller andesteg. Naturligvis kan de også serveres selvstændigt, helt som de er! Har du mod på at køre med udekøkken i december, kan du servere kål på bål. Her er brændt kål med Cox Orange-relish og valnøddeolie særligt velegnet.  

Kantinetip 2: Får du brug for en all-round-december-dressing, kan du lave den ved at shake en flydende honning, sammen med stødt nellike, gran- eller æbleeddike, rapsolie, appelsinsaft, salt og peber. Den kan tilføres lidt fløde, hvis den skal være lys og mere cremet. 

Kantinetip 3: Rødkåls-kimchien kan du lave af 20 g salt, 200 g lilla gulerødder i skiver, 300 g snittet rødkål, der knuses let, 75 g friskrevet ingefær (eller 2 tsk. stødt), 1 dl æblemost og evt. lidt fish sauce. Lad det fermentere/gære i ca. 3 dage før brug, så har smagen udviklet sig til at blive en mere kompleks smagsoplevelse. 

 

Pssst: Husk, det er nu, vi har juleappelsiner fra Spanien!!