Torsk og snart nytår! – 3 tips med torsk

I Danmark har vi spist fisk nytårsaften eller nytårsdag siden 1700tallet. Skikken havde oprindeligt størst udbredelse i kystegne, men særligt i 1800tallet vandt skikken mere og mere frem (Kilde: historie-online.dk). Her får du 3 bud på, hvordan nytårstorsken kan serveres på vej mod 2023. Det er herfra og lige nu, at kvaliteten af torsken når sit maks. Undervejs får du et par menutips til årets nytårstorsk. 

Så rammer vi snart nytår. Mange har tradition for at spise torsk nytårsaften eller som en del af en nytårskur og januarmenuerne – det er en god modvægt til julens lidt federe julemad. I år tror vi på, at endnu flere torsk vil finde vej til menuerne. Det er der 3 gode grunde til; det er nu, de er bedst og kvoterne er tilpasset, så de gavner de danske kystfiskere. Og så kræver det kun få minutters tilberedningstid at få nytårstorsken til at ligne og smage af en million. 

3 tips til at sætte torsk på nytårsmenuen:

Den råmarinerede på skiferplade: 

Ceviche af torsk på gulerodspuré med friterede kapers og revet hasselnød 

Se her, hvordan du kan råmarinere torsken helt uden at tænde for komfur eller ovn!

Skær fisken i 1×1 store tern og syretilbered den på køl i mindst 2 timer. Du kan syretilberede i fx gin og lime, hyldeblomstsaft, æblecider, citronjuice eller lignende. Anret på en bund af gulerodspuré og pynt af med friterede kapers, brændt smør og lidt revet hasselnød.  

En hurtig måde at sprødgøre rettens kapers på er at vende dem i mel, inden de friteres. 

 

Den mere raffinererede i dybe tallerkener: 

Pocheret nytårstorsk med blanquette sauce, jordskokpuré, safran og sprøde bolsjebeder 

Se her, hvordan du gør:

Du kan pochere pæne portionsstykker af torske-loins eller fileter i bobler af fx champagne eller sparkling tea. De skal maks. have 5 minutter. Anret på lidt jordskokpuré omkranset af en ægte sauce i form af en lys blanquette. Garnér med mandolintynde skiver af sprøde bolsjebeder og et par tråde af safran. Server evt. en gremolata af hakket dild, skalotteløg og østers til.  

Sauce blanquette kan du lave på smør, æg, pocheringsbouillon og creme fraiche tilsat lidt citronsaft, salt og peber. 

 

Den røgede version, der kan haps-serveres: 

Røget torsk med flødepeberrod, syltet rødløg og grønkålschips 

Torsk egner sig også i en røget version, fx haps-serveret med lidt flødepeberrod, anis-syltede rødløg og sprøde grønkålschips.

Det er en ret, du fint kan servere både i december, til nytåret og hen i januar. Grønkålschips sprinkles med lidt olie, inden de sprødbages på en bageplade i ovnen. 

 

Desserttip: En nytårsbombe ala Baked Alaska gemt under brændt marengs er altid en festlig og overraskende oplevelse. Heri kan du fx anvende Thy-is fra Icebakers, hvis du går efter en fremtidsvisionær, prisvindende, nærlokal og 100% plantebaseret is. Læs meget mere om Ice Bakers her: Fra flødeis i Thy til hip planteis på landsplan.