Gartneriet Toftelund

I Birkum på Fyn driver Bent og Rikke Dam et mindre frilandsgartneri med ca. 30 hektar jord, hvor de dyrker mange forskellige kulturer.

Allerede som 16-årig rejste Bent fra familiens hjem i Jylland til Fyn, hvor han gik i lære som frilandsgartner, fordi han elskede at arbejde med planter og dyrke egne afgrøder.

De købte gartneriet i 1994, og dengang var det et ældre og lidt nedslidt gartneri. I dag driver de et traditionelt grøntsagsgartneri med helt op til 30 forskellige råvarer, hvoraf hovedparten er forskellige kåltyper og rodfrugter.

 

       

Gartneriet er trods sine 30 hektar faktisk én af de mindre spillere på markedet, men hos Toftelund satser de da også mere på at producere nogle af de mere nichede afgrøder, samtidig med at de går efter at være lidt tidligere klar med de lækre grøntsager, end de store producenter.

De dyrker både de populære kålsorter som spidskål og blomkål, men også de smagfulde savoykål, rød-, hvid, og grønkål, rosenkål og palmekål. Derudover dyrker de alverdens rodfrugter som fx jordskokker, kålrabi og rødbeder, og de forsøger hele tiden at forny sig med flere og nye afgrøder.

”Vi synes, det er sjovt og spændende at prøve nye ting, og det gør også at vores hverdag ikke bliver så ensformig.” Bent Dam

Læs om flere af vores danske frugt- og grøntavlere

Klik her!