Frugt & Grønt i sæson: Oktober

Med årets anden efterårsmåned bliver dagene fortsat koldere og kortere – Men det er ikke nødvendigvis en ulempe for det danske udvalg af frugt og grønt i sæson.

I Oktober måned kan du glæde dig til en sæson med blandt andet mange forskellige danske og økologiske græskar, gamle nordiske kålsorter, den kraftige peberrod og dejlige efterårsæbler.

Herunder har vi samlet 5 af vores favoritter i oktober måneds råvarer.

 

Græskar er en skøn formidling af efterårets farver, og hos os finder du kun de økologiske slags. De fleste af dem kommer fra Thorsbjerggaard nær Skælskør. Bag dem i ovnen, brug dem i supper og lav dine egne ristede græskarkerner.  

Egentlig er den præcise betegnelse et bær, men græskarrets udseende leder ikke ligefrem tankerne hen på de mange andre lækre bær, der ellers er at høste i efterårsmånederne. Ikke desto mindre er græskarret altså verdens største bær, på grund af dets indhold af talrige kerner.

Græskarfamilien er en talrig én af slagsen, og græskarret kan bruges til meget andet end lanterner på verandaer verden over. De findes i alverdens former, farver og størrelser, og spænder fra de små runde, orange som hokkaido, til den aflange stribede spaghettisquash og over i den grålige og ovalformede Crown Prince.

Fælles for dem er, at de fleste af dem kan syltes, koges, bages, pureres eller dampes, og at de kan anvendes i det salte såvel som det søde køkken – Her er det kun fantasien, der sætter grænser!

 

Den klassiske majroe er hvid i bunden og lilla i toppen. Den er som regel 5-8cm i diameter, men vi har den også i ministørrelse omkring maj/juni. Majroens navn passer faktisk ikke, for sæsonen starter som regel i juni og strækker sig til helt frem til november.

Majroen har en meget mild og fin smag, der let leder tankerne hen på de milde kålsmage. De små roer smager bedst og kan spises med skræl, hvis de skrubbes, mens de større roer er kraftigere og langt mere bitre i smagen. 

Vær nænsom med tilberedningen, da roen er bedst når den stadig har bid. Majroen kan grilles, dampes, sauteres og bages, ligesom andre rodfrugter. I rå form kan majroen nydes tyndskåret i salater eller revet i en råkost. Bladene minder om spinat og kan derfor både dampes og steges. 

 

Vi gør os umage for at have et bredt gulerodssortiment, derfor finder du som regel altid både hvide, gule, orange samt lilla gulerødder hos os.

Vi har også sjove sorter som f.eks. Chantenay, som er en gammel sort hvor frøene er hentet i den Nordiske Genbank på Svalbard i Nordnorge. Den har en fin er kort og kegleformet facon, mindre sød i rå tilstand og er rig på bittersøde stoffer. Ved tilberedning i ovn som den er helt perfekt til, eller anden form for varmebehandling fremhæves sødmen og den smager fantastisk.  

Guleroden kommer oprindelig fra Centralasien. Det er en toårig plante som første år sætter guleroden som vi kender den. Får den lov til at stå, vil den på 2. år suge næringen fra roden og sætte stængel og fine hvide eller lilla blomsterskærme.  

Guleroden er én af de grøntsager der dyrkes i aller størst omfang herhjemme, og de danske gulerødder har smæk på både smag og sødme. De er alsidige råvarer at tilberede og de kan både rives, presses til saft, bages, steges, koges, grilles eller tilberedes i sous vide.

 

Nordens wasabi – Peberrod er nok den plante eller staude om man vil, i vores sortiment der har allermest smag og duft. Hvis du har prøvet at stikke næsen ned i selv en lille portion friskhøvlet peberrod ved du hvad vi taler om.  

Den skarpe smag og duft skyldes svovlholdig allylsennepsolier, og planten har i århundreder været brugt som både lægemiddel og til at bekæmpe plantesygdomme. Planten tilhører korsblomstfamilien og er kendetegnet ved sin lange pælerod og sine langstilkede, ægformet-ovale blade, der er rundtakkede og op til 80 cm lange. Peberroden sætter små fine hvide blomster i foråret, der også kan spises.  

Du kan bruge peberroden som en skøn og kraftfuld smagsgiver i både dressinger, friske salater, saucer og friskrevet på toppen af et godt stykke smørrebrød eller på den klassiske wienerschnitzel. Den er i øvrigt fryseegnet og kan rives let i frossen tilstand.

 

Kål er en af de grøntsager der har den længste holdbarhed. Den kan ligge i flere måneder, og selvom den ser sløj ud på ydersiden, kan man nemt fjerne de yderste blade, og finde helt frisk kål inden under.

Det har historisk set været en af de vigtigste grøntsager i vores kost netop på grund af denne egenskab.  

Den klassiske rødkål på julebordet ser vi første gang lige omkring århundredeskiftet. Man så at det røde kål mod de hvide kartofler, med lidt god vilje kunne ligne Dannebrog, og dette spillede rigtig godt ind i den stærke nationalfølelse der var på den tid. I dag bruger vi heldigvis også rødkål til mange andre ting end syltning f.eks. braiseret med lækre smagsgivere som æble og kanel som tilbehør til en god steg. 

 

 

Shop alle månedens råvarer

Klik her!  

Udfyld formularen herunder og få tilsendt sæsonplakaterne til print samt skrivebordsbaggrunde til din computer.